Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dvojakej kvalite potravín odzvonilo. Zavedenie do praxe ale ešte potrvá
Zdielať na

Dvojakej kvalite potravín odzvonilo. Zavedenie do praxe ale ešte potrvá

BRUSEL / V Európskej únii už nebude možné na pultoch obchodov nájsť výrobky rôznej kvality, no v rovnakom obale. Európska komisia totiž prišla s úpravou príslušnej smernice tak, aby jasne stanovila, že dvojaká kvalita produktov nie je v súlade s pravidlami Európskej únie.

Firmám by dokonca v niektorých prípadoch mohla v tejto veci hroziť vysoká pokuta. Na dvojakú kvalitu potravín, ale aj drogériu ako sú napríklad pracie prášky, už dlhodobo upozorňujú krajiny strednej a východnej časti Európskej únie, medzi nimi Slovensko aj Česká republika. 

Oficiálne to potvrdili až laboratórne testy potravín a niektorých iných výrobkov, ktoré dotknuté krajiny zverejnili minulý rok. Slovenská štátna veterinárna a potravinová správa spolu s Ministerstvom pôdohospodárstva analyzovala zloženie 22 rôznych výrobkov predávaných v Rakúsku, aj u nás. Len nedávno sa krajinám podarilo na niekoľko rokov trvajúci problém obrátiť pozornosť aj najvyšších politikov.  

Európska komisia štátom doteraz radila riešiť vec lepším a systematickejším využívaním pravidiel. V stredu ale spolu s ďalšími bodmi širšieho balíka úprav schválila aj novelu smernice o nekalých obchodných praktikách. "Je isté, že tam ešte veľa vecí treba dopracovať. Nie je to stopercentne vyšpecifikované, ale ten problém je konečne aspoň pomenovaný - fenomén dvojakej kvality potravín," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Po novom v nej bude uvedené aj to, že ponúkať tovar, ktorý je rovnako označený, ale má výrazne odlišné zloženie alebo charakteristiku, patrí medzi zavádzajúce praktiky a nie je v súlade s pravidlami Európskej únie. Komisia smernicu odsúhlasila, na rade sú členské štáty a niekoľko technických drobností. Komisia bude musieť nastaviť presné a nespochybniteľné pravidlá pri odoberaní a testovaní vzoriek, aby bola dvojaká kvalita potravín dokázateľná. 

Práve laboratórne postupy totiž výrobcovia spochybňovali aj v minulosti. Napríklad aj pri analýzach na Slovensku. Niektorí sa dokonca boli v laboratóriách Štátnej veterinárnej a potravinovej správy pozrieť osobne. Ak by smernica prešla aj členskými štátmi, krajiny by už nemali zviazané ruky a proti výrobcom by mohli priamo zakročiť. 

Súčasťou noviniek je aj zrušenie sankcií za porušenie unijného spotrebiteľského práva. Úrady členských krajín by tak mali dostať možnosť koordinovane pokutovať prehrešky. Ak sa vec dotkne viacerých členských štátov, bude možné dať návrh na pokutu vo výške štyroch percent ročného obratu v každej dotknutej krajiny. Okrem toho budú môcť štáty udeliť pokutu aj podľa svojich národných pravidiel. 

Komisia spracováva aj metodiku, ktorou by sa mali riadiť potrebné kontrolné orgány či potravinárske tresty. 

Pod pojmom dvojaká kvalita potravín sa často rozumie napríklad aj používanie náhrad mäsa vo východných štátoch Európskej únie vo výrobkoch, v ktorých je na západe Európskej únie obsiahnuté mäso. Podobný prípad platí aj pre menší podiel ovocia napríklad v jogurtoch. 

Prax je ale ešte v nedohľadne

Legislatívny proces a nastavenie presných pravidiel pri kontrole a dokazovaní, môže trvať aj viac ako rok. Výrobcovia zatiaľ majú dosť času prísť na to, ako smernicu obísť. Stačí totiž prepísať malé písmenká na obale. Ak zo zloženia zmizne kakao či čajové lístky, už to nebude dvojaká kvalita rovnakej potraviny. Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy nevylučuje, že možno budeme aj naďalej kupovať výrobky s rovnakým obrázkom na obale, no úplne iným zložením. To je ale naozaj ten najčiernejší scenár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy