Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Je nutné prepísať učebnice o rakovine - hovoria vedci skúmajúci ochorenie
Zdielať na

Je nutné prepísať učebnice o rakovine - hovoria vedci skúmajúci ochorenie

Archívna reportáž

NOVATO, LONDÝN / Ak chceme zlepšiť liečbu rakovinových ochorení, musíme zmeniť ich zaradenie do skupín. Nemáme ich triediť podľa toho, v ktorej časti tela vznikajú, ale podľa podobnosti druhov nádorov, ktoré vytvárajú.

Vedci v medzinárodnej štúdii skúmali 33 druhov rakovinových ochorení v 10.000 pacientoch a zistili, že by sa dali preklasifikovať do 28 skupín, ktoré majú spoločné podobné nádorové bunky. Takáto zmena zaradenia rakovinových ochorení by podľa vedcov mohla postupne viesť k lepším, cielenejším metódam liečby. "Je čas prepísať učebnice o rakovine," hovorí jeden zo spoluautorov štúdie. Tradične sa rakoviny delia podľa toho, v ktorej časti tela vznikajú, napríklad v prsníkoch či na pľúcach. Podľa portálu BBC v novej štúdii nazvanej atlas rakovinových ochorení (Pan-Cancer Atlas) vedci analyzovali 23 najčastejších ako aj 10 zriedkavých nádorových ochorení a skúmali podobnosť a rozdiely medzi nimi na genetickej ako aj bunkovej úrovni.

Zistili, že takmer dve tretiny zhlukov rakovinových buniek malo podobné vlastnosti vo viacerých častiach tela. Jeden druh nádoru sa napríklad našiel v až 25-tich častiach tela, tradične by bol teda liečený vždy inak, podľa toho, kde ho objavili. Podľa autorov štúdie, zverejnenej v odbornom žurnále Cell, sa však aj bežné rakovinové ochorenia ako rakovina pľúc či prsníka dajú rozdeliť do viacerých rakovinových ochorení. Podľa profesora Chirstophera Benza z kalifornského Buck Institue for research on aging je to dôležité preto, lebo to znamená, že pacientom nebola vždy poskytnutá najefektívnejšia liečbu: "Pacienti budú mať najlepšiu šancu byť liečení najefektívnejšou metódou ak ich nádory budú delené do kategórií na základe ich genetickej a molekulárnej mapy."

Podľa profesora Benza by mohla napríklad získať väčší priestor imunoterapia - podpora vlastného imunitného systému človeka v boji proti rakovine. Niektoré lieky, používané na liečbu iných ochorení ako napríklad reumatickej artritídy, by sa mohli dať použiť aj na liečbu rakoviny.  Profesor vyzýva onkologické pracoviská a farmakologické spoločnosti na bližšiu spoluprácu, aj keď dodáva, že schválenie nových druhov liekov je mnohoročný proces. Doktorka Justine Alford z britského Cancer Research UK hovorí: "Odhalením molekulárnych skupín, do ktorých rakoviny patria, sa výskumníkom otvárajú nové možnosti pre pacientov, ktorých doteraz liečili predovšetkým podľa toho, kde v tele sa im rakovina objavila. Môže sa zlepšiť aj proces klinických testov liekov."

Nálezy stôp po rakovinových ochoreniach zo starého Egypta dokazujú, že nádorové ochorenia človeka sprevádzajú odpradávna a dodnes sa voči ním nedokážeme efektívne brániť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy