Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obrovský výpadok letov. Až 15 000 lietadiel meškalo
Zdielať na

Obrovský výpadok letov. Až 15 000 lietadiel meškalo

BRATISLAVA / Európske lety zažili v utorok veľký výpadok. Padol systém pre riadenie letovej prevádzky v Európe, ktorý spravuje až 36-tisíc letov denne.

Zo systému sa na niekoľko hodín stratili údaje o letoch a tento výpadok spôsobil následne ich meškanie. Porucha, ktorá podľa vyhlásenia organizácie Eurocontrol, ktorá európske lety spravuje nepredstavovala bezpečnostné riziko. Ale údajne došlo k omeškaniu približne 15 000 európskych letov plánovaných na utorok. "Mrzí nás nepríjemnosť, ktorá zastihla cestujúcich naprieč Európou. Bezpečnosť u nás ostáva na prvom mieste," uviedlol v svojom stanovisku Eurocontrol.

Skúsený slovenský pilot je rád, že akurát včera mal voľno. Cestujúcim na palube lietadiel nehrozilo bezprostredné nebezpečenstvo, pre posádky však išlo o mimoriadne stresujúcu situáciu. "Nastalo zlyhanie techniky pri plánovaní letov tak, aby nebol preťažený nejaký blok priestorov, kde je hustá letová prevádzka," povedal Peter Švec, pilot boeingu.

Ako Eurocontrol uviedol, zlyhal systém, od ktorého závisí riadenie letov na celom kontinente. Stratili sa všetky údaje o lietadlách, ktoré sa dostali do systému pred pol jednou poobede. Letecké spoločnosti ich preto museli znovu nahlásiť. Nebolo možné vopred presne naplánovať lety tak, aby nedošlo ku kolíziám, preto došlo k meškaniu lietadiel v európskych metropolách. Táto situácia sa bratislavského letiska nedotkla."Súvisí to s organizáciou riadenia letovej prevádzky, neboli schopní urobiť rozčlenenie automaticky tak, aby sa naraz nestretli vo vzduchu dve lietadla, tak že by nedodržali vzájomné rozostupy," objasnil Peter Švec. Problém zaznamenali lietadlá, ktoré boli tesne pred odletom nie tie, ktoré už boli vo vzduchu. 

Taký masívny výpadok systému Európa zaznamenala na posledy v roku 2001. Nie je to teda bežný jav, no nebolo to po prvý krát. Začalo sa tiež špekulovať, či išlo o hackerský útok, alebo len technickú poruchu. To sa teraz bude vyšetrovať, no nedá sa vylúčiť, že sa niečo také ešte zopakuje. Podľa aktuálneho stanoviska s dnešného popoludnia eurocontrol nepredpokladá, že by išlo o útok zvonku. Prikláňa sa skôr k verzii, že chaos na európskom nebi spôsobilo zlyhanie ľudského faktora. "Spúšťacou udalosťou bolo nesprávne prepojenie medzi testovaním nového softvéru a systémom živých operácií. To viedlo k vymazaniu všetkých aktuálnych letových plánov. Sme presvedčení, že neexistuje žiadny vonkajší zásah," uviedla spoločnosť Eurocontrol.

Po odstránení softvérovej poruchy sa následne obnovil komplexný európsky systém riadenia leteckej dopravy. Dôsledky pre civilnú dopravu boli veľké. Momentálne sa lieta bez obmedzení. Otázkou zostáva, aké škody letecké spoločnosti utrpeli a kto ich zaplatí. "Odhadom prišlo v dôsledku výpadku zhruba asi k dvadsiatim omeškaniam na prílete a dvadsiatim omeškaniam na odlete," povedal hovorca letiska Praha, Roman Pacvoň.

Na letisku plnom čakajúcich ľudí sa v utorok ocitla aj moderátorka TV JOJ Andrea Pálfy Belányiová. Pre chybu v systéme jej meškalo prvé lietadlo z Portugalska a následne už nestihla aj prípoj do Viedne. "Museli sme čakať asi trištvrte hodiny oproti pôvodnému štartu, kým nám dovolili vzlietnuť a pilot oznámil to, že sa nahromadilo veľa lietadiel a musíme postupne čakať a odlietať. Netušili sme, že problém bol inde," povedala Andrea.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy