Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zvrat v kauze špióna Skripaľa. Experti nevedia preukázať, že jed je z Ruska
Zdielať na

Zvrat v kauze špióna Skripaľa. Experti nevedia preukázať, že jed je z Ruska

LONDÝN / Britskí vedci nemôžu dokázať, že nervovoparalytická látka, ktorý bol použitý na otravu ex-špióna Sergeja Skripala a jeho dcéru, boli vyrobené v Rusku.

Odborníci z výskumného laboratória Porton Down neboli schopní odhaliť presný zdroj chemickej zbrane, povedal pre Sky News šéf výkonného úradu ministerstva obrany. Dodal, že vláda použila niekoľko ďalších zdrojov aby dospeli k záveru, či bol Kremeľ zodpovedný. Výsledky prišli potom, čo Rusko požiadalo Veľkú Britániu, aby predložilo každý možný dôkazový materiál týkajúci sa podozrenia o pokus o atentát, ktorý vyvolal globálne diplomatické zmeny a uvrhol vzťahy Moskvy s európskymi krajiny na úroveň, kde boli počas studenej vojny.

Kremeľ popiera akúkoľvek účasť na útoku zo 4. marca, avšak britská vláda oponuje, že neexistuje žiadne iné vierohodné vysvetlenie.

Gary Aitkenhead, výkonný riaditeľ Laboratória pre vedu a techniku obrany  Porton Down uviedol, že vytvorenie nervovoparalytickej látky si vyžaduje extrémne sofistikované metódy na úrovni štátu. Rovnako dodal, že vedci nemohli s určitosťou povedať, či sa chemická látka vyrába v Rusku, pretože overenie tejto skutočnosti si vyžaduje viacero zdrojov skúmania. "Boli sme schopní látku identifikovať ako novičok, ale presný zdroj sme neidentifikovali. Poskytli sme vedecké informácie vláde, ktorá potom použila niekoľko ďalších zdrojov, aby vyvodila závery. Našou úlohou je poskytnúť vedecké dôkazy o tom, čo je táto konkrétna látka, ale nie je našou úlohou povedať, kde sa vyrába," povedal pre independent.co.uk Aitkenhead.

Medzinárodný úrad pre chemické zbrane má v stredu usporiadať mimoriadne zasadnutie, na ktorom by sa malo diskutovať o udalostiach zo Salisbury a údajnom zapojení Ruska. "Dúfame, že budeme diskutovať o celej záležitosti a vyzývame Britániu, aby poskytla všetky možné dôkazy, ktoré momentálne majú k dispozícii," dodal k celej záležitosti Yuri Filatov, veľvyslanec Moskvy v Írsku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy