Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ostrov z plastov narastá do desivých rozmerov. V oceáne pláca 79 ton odpadu
Zdielať na

Ostrov z plastov narastá do desivých rozmerov. V oceáne pláca 79 ton odpadu

TICHÝ OCEÁN / Už samotný fakt, že v Tichom oceáne existuje gignatický fľak plastového odpadu je desivý. Jeho bližším skúmaním teraz vysvitlo, že je rádovo väčší, než sme si doteraz mysleli. A na boj s ním bude potrebné vyvinúť cielené medzinárodné úsilie.

Vedieť o ňom a uvidieť jeho rozmery na vlastné oči sú dve odlišné veci. Ostrov plastu v Tichom oceáne je gigantický a vedci práve zistili, že je až 16-krát hutnejší, než si mysleli. Biologička skúmala ostrov plastu zblízka. Rastie zo dňa na deň a to, čo z neho ubúda, nás tiež nepoteší - sú to predovšetkým mikroplasty, teda úlomky umelej hmoty s priemerom menej ako 1 milimeter, ktoré sa môžu dostať cez potravinový reťazec až do ľudského tela a spôsobovať zdravotné problémy.

"Som pevne presvedčená o tom, že situácia si vyžaduje koordinovaný celosvetový prístup - zákonodarcovia musia spolupracovať s vedcami ale aj s rybárskymi spoločnosťami," vraví morská biologička Serena Cunsolo. 

Ostrov medzi Kaliforniou a Havajom tvoria najmä zvyšky rybárskych sietí, nádob, baliaceho materiálu a lán. Obsahuje odhadom 79 tisíc ton a rozprestiera sa na ploche viac ako jeden a pol milióny štvorcových kilometrov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy