Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prvá zahraničná cesta Petra Pellegriniho. Premiér neočakáva, že sa bude rozoberať situácia na Slovensku
Zdielať na

Prvá zahraničná cesta Petra Pellegriniho. Premiér neočakáva, že sa bude rozoberať situácia na Slovensku

BRUSEL / Ešte skôr ako zajtra premiér Pellegrini požiada domáci parlament o dôveru, odletel do Bruselu na summit lídrov Európskej únie. Tam sa vyjadrí k clám USA na hliník a oceľ, k zneužívaniu osobných dát, ale aj k postoju Slovenska k otráveniu agenta Sergeja Skripaľa. Na svojom prvom summite bude riešiť aj rozšírenie Európskej únie.

Hneď po tom, ako prezident Andrej Kiska vo štvrtok ráno vymenoval vicepremiéra Petra Pellegriniho za premiéra Slovenskej republiky, odišiel Pellegrini na svoj prvý summit do Bruselu. Pred začiatkom summitu Európskej rady informoval novinárov o tom, že sa vyjadrí k rozšíreniu Európskej únie, clám USA na hliník a oceľ, zneužívaniu osobných dát aj k postoju SR k otráveniu agenta Sergeja Skripaľa.

Počas rokovania lídrov prišla z Ameriky informácia, že Únia v prípade ciel na hliník a oceľ dostáva výnimku. Spojenci sa tak vyhli prípadnej obchodnej vojne. 

Pellegrini neočakáva, že sa na summite bude rozoberať situácia na Slovensku, no k nej chce na európskej scéne zaujať stanovisko čo najskôr. "V úvode, keď sa predstavím, budem informovať kolegov, že ako novozvolený premiér garantujem čo najskoršie a čo najtransparentnejšie vyšetrenie tohto trestného činu," povedal Pellegrini.

Slovenský premiér debatu týkajúcu sa vraždy novinára Jána Kuciaka na summite Európskej rady neočakáva, ale kolegov ako nový premiér chce čoskoro informovať o svojom zásadnom stanovisku. "Kolegom budem garantovať čo najrýchlejšie a najtransparentnejšie vyšetrenie prípadu. Zároveň kolegom z členských krajín EÚ budem garantovať, že Slovensko ostane vo svojom jasnom kurze proeurópskeho smerovania," uviedol. Pellegrini k situácii dodal, že sa bude snažiť dohodnúť s predsedom Európskeho parlamentu a aj s Donaldom Tuskom na čo najskoršom bilaterálnom stretnutí v Bruseli, pretože by veľmi rád v nasledujúcich dňoch opäť vycestoval do Bruselu, kde by sa so všetkými stretol. "Ak mi bude umožnené vystúpiť v pléne Európskeho parlamentu, predstavím situáciu na Slovensku čo najskôr, pretože sme boli predmetom veľkých diskusií a myslím si, že mám právo ako premiér na vystúpenie a predstavenie svojho názoru," povedal.

V postoji k momentálnej situácii týkajúcej sa tajného agenta Skripaľa si Slovensko podľa Pellegriniho radšej počká na oficiálny koniec vyšetrovania, no premiér trvá na tom, že nie je prípustné, aby sa akýmkoľvek spôsobom tolerovali v EÚ použitia nervoparalytického plynu bez ohľadu na to, či išlo o člena tajných služieb. "Veríme, že čoskoro dôjde k vyriešeniu tohto prípadu, minimálne v tom, kto za tým stojí. Ako premiér SR odcudzujem, ak sa takéto veci dejú, ale je dôležité využiť túto situáciu na konštruktívny dialóg s Ruskom a nemôžeme prepadnúť emóciám a jednostranným záverom, ktoré môžu znamenať ešte horšie vzťahy EÚ s Ruskom. Čakáme na informácie zo summitu a po ňom SR možno zmení postoj k tejto veci," dodal premiér.

Pellegrini chce prezentovať aj postoj Slovenska k rozširovaniu EÚ. "Slovensko je za rozširovanie EÚ, podporí krajiny západného Balkánu v tomto úsilí, ale na druhej strane budeme zodpovedne trvať na tom, že si tieto krajiny musia splniť svoje domáce úlohy a splniť všetky prístupové kapitoly," upozornil premiér.

Peter Pellegrini sa zo summitu vráti už dnes večer a v piatok by nás mal zastupovať český premiér Andrej Babiš, prípadne ak sa summit bude týkať Euroskupiny, bude to pravdepodobne Rakúsko.

Menovanie nového vládneho kabinetu na čele s Petrom Pellegrinim sme vysielali NAŽIVO. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy