Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Putin podľa očakávaní vyhral prezidentské voľby v Rusku
Zdielať na

Putin podľa očakávaní vyhral prezidentské voľby v Rusku

MOSKVA / Vladimír Putin podľa očakávaní vyhral nedeľné prezidentské voľby v Rusku. Po sčítaní takmer všetkých volebných lístkov má 76,67 percenta odovzdaných hlasov a volilo ho viac ako 55 miliónov Rusov, oznámila ústredná volebný komisia.

Komisia zároveň uviedla, že zatiaľ nezaznamenala žiadne závažné sťažnosti na neregulérnosti hlasovania. Komisia po sčítaní 99,79 percenta lístkov taktiež informovala, že volebná účasť dosiahla 67,4 percenta. To je viac ako v predchádzajúcich prezidentských voľbách. Vtedy prišlo hlasovať 65,25 percenta voličov.

Putin tak má zaistený mandát do roku 2024, v tomto roku bude mať 71 rokov. Politickú scénu najväčšej krajiny sveta ovláda už 18 rokov. Štrnásť rokov bol prezidentom a štyri roky predsedom vlády. Jeho popularita sa udržiavala na stabilne vysokej úrovni. Rusi podľa prieskumu mimo iného oceňovali stabilitu krajiny, pripojenie ukrajinského Krymu k Rusku a operácie ruské armády v Sýrii.

K znovuzvoleniu Putinovi už pogratuloval napríklad čínsky prezident Si Ťin-pching, bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, bolivisjký prezident Evo Morales a venezuelský prezident Nicolás Maduro, informovala štátna tlačová agentúra TASS.

Si Ťin-pching, ktorého taktiež v sobotu zvolili do prezidentského úradu a po zmene ústavy bude môcť zotrvať vo funkcii aj po vypršaní druhého mandátu, vyzdvihol, že čínsko-ruské vzťahy "sú lepšie ako kedykoľvek predtým." Rusko a Čína, stáli členovia Rady bezpečnosti, často zaujímali rovnakú pozíciu, napríklad ohľadne Sýrie či KĽDR, odlišnú od stanoviska západných krajín, pripomína agentúra AP.

V Moskve mapovala situáciu okolo ruských volieb aj reportérka TV JOJ Nina Lexová. Podľa nej má Putin takú veľkú podporu, pretože Rusko dostal v 90. rokoch z krízy. Rusi sa tak podľa nej boja radikálnej zmeny a rozvratu v krajine. Pozrite si celý rozhovor odvysielaný v Ranných novinách.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy