Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aj Slovensko je medzi možnými zdrojmi smrtiacej látky Novičok
Zdielať na

Aj Slovensko je medzi možnými zdrojmi smrtiacej látky Novičok

MOSKVA / Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí tvrdí, že zdrojom nervového plynu, ktorý otrávil dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Júliu môže byť aj Slovensko. Tamojší rezort diplomacie vymenoval 4 krajiny a piatu s otáznikom.

Najpravdepodobnejším zdrojom smrtiacej látky Novičok sú podľa ruskej diplomacie nasledujúce 4 krajiny: Česká republika, Slovenská republika, Veľká Británia a Švédsko. Pre ruskú televíziu Rossija 24 to povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. A dodala, že nad USA ako možným pôvodcom látky visí otáznik.

Spomínané krajiny totiž v 90. rokoch realizovali intenzívny výskum látok z projektu Novičok. Podľa dosiaľ zverejnených správ bola smrtiaca substancia, ktorá otrávila a takmer zabila bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Júliu, vyvinutá v 70.-80. rokoch minulého storočia v Sovietskom zväze. Zacharovová však tvrdí, že: "na území Sovietskeho zväzu, či v dobách jeho existencie a ani v ére Ruskej federácie alebo na jej území sa nikdy nerealizovali výskumy, ktorých skutočný názov bol Novičok." Dodala tiež, že takýto názov nebol podľa nej nikdy patentovaný, alebo využitý ako symbol, šifra, alebo kód.

Jej vyhlásenie je ale v rozpore s dosiaľ zverejnenými informáciami nielen západných, ale aj ruských expertov, vrátane tých, ktorí sa na výskume ruských chemických zbraní podieľali. Podľa Vila Mirzajanova, ktorý je označovaný za tvorcu Novičoku prebiehal vývoj smrtiacej látky na území sovietskeho Uzbekistanu. Mirzajanov z Ruska v 90. rokoch emigroval do USA, kde dnes žije.

Ruský denník Kommersant zverejnil informáciu, že Novičok vyvinuli pracovníci ruského Štátneho vedecko-výskuného ústavu organickej chémie a technológie. Za výsledok svojej práce dostali Leninovu cenu, čo je jedno z najvyšších sovietskych vyznamenaní.

"Nikdy v SSSR ani v Ruskej federácii nebolo slovo Novičok v súvislosti s vývojom chemických substancií použité," povedala Zacharovová v ruské televíziii a svoje tvrdenie označila ako "kľúčové". Názov, ktorý je ruským výrazom pre slovo nováčik, "bolo použité pre chemickú súčasť a pre materiál jedovatej látky na Západe", dodala.

Interfax cituje slová ruského zástupcu v Organizácii pre zákaz chemických zbraní Alexandra Šulgina, podľa ktorého v 90. rokoch agenti západných tajných služieb vyviezli z Ruska skupinu tamojších chemických expertov spolu s dokumentáciou a rozpracovanými štúdiami zo sovietskej éry. Podle Šulgina na Západe vývoj pokračoval "a boli dosiahnuté výsledky". Konkrétne údajne išlo o laboratóriá v USA a v Británii.

Reakcia Slovenska a Českej republiky na seba nenechala dlho čakať. Obe krajiny obvinenia ruskej hovorkyne rezolútne odmietajú, pozrite si vyjadrenia:​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy