Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vyhostili ste vy nám, vyhostíme aj my vašich, taká je reakcia Moskvy na opatrenie Veľkej Británie
Zdielať na

Vyhostili ste vy nám, vyhostíme aj my vašich, taká je reakcia Moskvy na opatrenie Veľkej Británie

MOSKVA / Moskva zareagovala tak, ako sľúbila. Potom, ako v britskom parlamente premiérka Theresa Mayová oznámila, že Londýn na otravu dvojitého agenta Sergeja Skripaľa bude reagovať vyhostením 23 ruských diplomatov, urobilo rovnaké opatrenie aj Rusko.

Moskva dnes oznámila, že vyhostí 23 britských diplomatov, ktorí majú na odchod z krajiny týždeň. Ruské úrady zároveň odvolali súhlas s fungovaním britského generálneho konzulátu v Petrohrade a prikázali zastaviť v Rusku činnosť britské organizácie pre rozvoj kultúrnych vzťahov - Britskej rady. Ide o recipročné sankcie, ktoré nasledujú potom, ako Londýn obvinil Moskvu z toho, že na Skripaľovej otrave má podiel. Následne vyhostil Londýn 23 ruských diplomatov. Krajinu opustia do 20.marca.

Britský veľvyslanec v Moskve Laurie Bristow bol dnes predvolaný na ruské ministerstvo zahraničných vecí, kde ho o krokoch Ruska voči Veľkej Británii informovali.

Britsko-ruská roztržka je dôsledkom útoku na niekdajšieho agenta ruskej vojenskej rozviedky a neskoršie spolupracovníka britskej tajnej služby Sergeja Skripaľa. Toho začiatkom mesiaca (4.marca) neznámy útočník v anglickom Salisbury otrávil spolu s dcérou Júliou. Obaja sú v kritickom stave v nemocnici. Londýn z otravy obviňuje Moskvu. Tá však všetky obvinenia popiera a žiada vzorku nervovej látky. Londýn ju odmieta poskytnúť.

Britská premiérka Theresa Mayová v stredu v parlamente vyhlásila, že Londýn v reakcii na otravu nervovou látkou Novičok vyhosťuje 23 ruských diplomatov. Tí majú na odchod z Veľkej Británie týždeň. Rusko potvrdilo, že v súvislosti s vyhostením zareaguje rovnako a tak aj urobilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy