Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hokej a hra na fujare vo výške 4 500 metrov. Slováci sa postarali o svetový rekord
Zdielať na

Hokej a hra na fujare vo výške 4 500 metrov. Slováci sa postarali o svetový rekord

BRATISLAVA / Dvanásti Slováci sa podieľali na vytvorení nezvyčajného svetového rekordu. Odohrali hokejový turnaj v najväčšej nadmorskej výške, aby toho nebolo málo, posunuli sa ešte o čosi vyššie a vo výške 5 602 metrov si zahrali v goralských klobúkoch na fujare.

Na zamrznutom jazere, vo výške 4500 metrov, v 17 stupňových mrazoch. Dvanásti Slováci sa Slovensku postarali o nový zápis do Guinessovej knihy rekordov. Na najvyššie položenom prírodnom štadióne nechýbali rakúske mantinely ani profesionálni rozhodcovia. "Sme radi, že sme tam boli, Slováci sú tam zapísaní, prvý raz sa to tam uskutočnilo," povedal hokejista a folklórista z Oravy Gustáv Socháň.

Hokejista strelil prvý slovenský gól v najvyššej nadmorskej výške. Vo výškach bol riedky vzduch, hra bola o to náročnejšia. Hráči na striedačkách dýchajú cez masku a cez kyslíkové bomby. Niektorí krvácali z nosa, dokonca na chvíľu strácali zrak. "Hlavne brankári po 10 minútach končili, už viac nemohli, hneď striedali," uviedol Socháň.

V Himalájach stihli hokejisti aj výlet na najvyššie položenú cestu sveta, ktorá vo výške 5 602 metrov spája Indiu s Čínou. Súbor Oravan si zahral v dvadsať stupňových mrazoch na fujare. "Sme na tom bode vztýčili slovenskú zástavu, zaspievali sme slovenské mamičky a ja som zahral. Je to zápis v Guinessovej knihe. Dal som si jánošíkovský klobúk a zahral som si na fujarke," povedal Socháň.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy