Jasno
14°
Bratislava
VIDEO: Na Miami sa zrútil nadchod. Zomreli šiesti ľudia, ďalší sú v nemocnici
Zdielať na

VIDEO: Na Miami sa zrútil nadchod. Zomreli šiesti ľudia, ďalší sú v nemocnici

MIAMI / Zrútenie nadchodu pre chodcov, ktorý vo štvrtok spadol na frekventovanú cestu neďaleko Miami na americkej Floride a zavalil autá, si vyžiadal najmenej šiestich mŕtvych. Najmenej desať osôb, z ktorých sú dve osoby v kritickom stave, previezli do nemocníc. Pod troskami 950 tonovej konštrukcie zostalo aj osem automobilov.

Záchranári pátrajú po ďalších možných obetiach, ktoré mohol most zavaliť. Na miesto vyslali záchranárov so psami, aj tím so špeciálnymi kamerami či zariadením na zachytávanie zvuku. Príčinu nešťastia v súčasnosti vyšetrujú.

Most za 14,2 milióna dolárov (v prepočte približne 11,5 milióna eur) plánovali otvoriť v roku 2019. Mal slúžiť ako bezpečný nadchod pre študentov Floridskej medzinárodnej univerzity.

Na miesto nešťastia prišiel floridský guvernér Rick Scott a senátor Marco Rubio. Ľuďom, ktorí na mieste pomáhali, poďakoval za ich odvahu aj americký prezident Donald Trump. Scott v rozhovore s médiami uviedol, že všetci tvrdo pracujú na tom, aby sa uistili, že zachránia každého, kto môže byť zachránený. Dodal, že vyšetrovanie bude zisťovať, čo sa stalo a prečo sa to stalo. "Rodiny mŕtvych a ranených si zaslúžia vedieť, kde sa stala chyba," doplnil senátor Rubio.

Pri hľadaní osôb použili kamery, zariadenia na monitorovanie zvuku, ale aj cvičených psov. Záchranárske práce komplikovala aj neistota ohľadom pevnosti zvyšku mostu. Jeho časti totiž ostali visieť vo vzduchu a nakláňali sa. "Odstraňovali sme trosky kúsok po kúsku. Je to veľmi nestabilné," uviedol Downey. Práce stále pokračujú.

Ako uviedla univerzita, stavba mala pôvodne odolať hurikánom piatej kategórie a vydržať mala 100 rokov. Most je dielom spoločnosti Munilla Construction Managment, na projekte s ňou spolupracovala FIGG Engineering. Obe spoločnosti oznámili, že budú s vyšetrovateľmi plne spolupracovať. V okamihu zrútenia mostu ale hlavný pilier inštalovaný nebol a nie je jasné, čo stavitelia použili ako dočasnú oporu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy