Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vražda Jána Kuciaka - jedna z hlavných tém zasadnutia Európskeho parlamentu
Zdielať na

Vražda Jána Kuciaka - jedna z hlavných tém zasadnutia Európskeho parlamentu

ŠTRASBURG / Vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice, rozpočet Európskej únie, či boj proti násiliu na ženách a ratifikácia Istanbulského dohovoru. Týmito témami sa budú europoslanci zaoberať najbližšie dni v Štrasburgu na plenárnom zasadnutí.

Jednou z dôležitých tém aj naďalej ostáva v Európskom parlamente situácia na Slovensku. Otázky ohľadom vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky kladú všetky frakcie parlamentu. Zasadnutie kvôli tejto udalosti dokonca zmenilo program. V stredu budú europoslanci diskutovať o odhaleniach, ktoré priniesol článok Jána Kuciaka, zverejnený po jeho smrti. Prejednávať sa bude údajné zneužívanie fondov a prepojeniach medzi politikmi a skupinami organizovaného zločinu na Slovensku. 

Okrem situácie na Slovensku sa poslanci budú zaoberať aj rozpočtom Európskej únie, keďže po odchode Veľkej Británie bude chýbať vyše 10 miliárd eur. Europoslanci sa preto chcú dohodnúť, ktoré oblasti dostanú menšiu finančnú podporu a úlohou bude aj hľadanie nových zdrojov financií. Jednou z možností môže byť aj zavedenie environmentálnych daní.

Ďalším z bodov programu zasadnutia má byť znovuotvorenie témy Istanbulského dohovoru, ktorý zatiaľ ratifikovalo 17 členov členských krajín. Parlament vyzýva aj zvyšné členské štáty, aby k ratifikácii pristúpili čo najskôr. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy