Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Oslava na hrade, protest pod hradom. Český prezident rozdelil spoločnosť na dva tábory
Zdielať na

Oslava na hrade, protest pod hradom. Český prezident rozdelil spoločnosť na dva tábory

PRAHA / V stredu večer sa na Pražskom hrade uskutoční veľkolepá oslava inaugurácie znovuzvoleného prezidenta. Zatiaľčo sa na hrade bude vybraná skupina ľudí zabávať, iní sa zúčastnia protestu proti Zemanovi na Václavskom námestí.

Slávnostný koncert sa začne o 18:00 a má byť vyjadrením poďakovania všetkým priateľom a podporovateľom prezidenta Zemana. Podobné akcie sa uskutočnili už v minulosti a prezident chce nadviazať na tradíciu každoročných pripomienkových koncertov. "Koncert bude zahájený krátkym prejavom prezidenta a nasledovať bude hudobný program. Hraď bude hudba Hradnej stráže a polície Českej republiky a tiež skupina Bacily. Zo spevákov sa predstaví Helena Vondráčková, Daniel Hůlka, Václav Neckář a Michal David," uviedol pre idnes.cz hovorca prezidenta Jiří Ovčáček.

Streda bude výnimočná aj pre odporcov staronového prezidenta. V čase konania osláv sa totiž uskutoční protest na pražskom Václavskom námestí pod názvom: "Zemane, ČT nedáme! Demonštrácia za zachovanie slobody a médií". Demonštrácia bude reakciou na Zemanov útok na verejnoprávnu televíziu počas jeho prejavu, v ktorom televíziu obvinil z nadržiavaniu opozičnej strane. Rovnako kritizoval novinárov z týždenníka Respekt, Hospodářské noviny a serveru Aktuálně.cz.

Organizátori protestov nie sú údajne napojení na žiadnu z politických strán. Záujem o protest na sociálnych sietiach prejavilo už 9-tisíc ľudí. "Útok prezidenta Miloša Zemana na médiá  a slobodu slova, ktorého sa dopustil počas inauguračného prejavu, znovu potvrdil nenávistný útok na novinárov, ktorí poskytujú verejnosti nezávislé a pluralitné pohľady na politiku a spoločnosť. Zdá sa, že prezident a jeho spojenci chcú určovať, čo je pravda a čo lož a neznesú kritický názor," napísali organizátori protestu.  

Český prezident v minulosti kritizoval aj Dubčeka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy