Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po zásahu bleskom zahynulo v kostole počas nedeľnej omše 16 ľudí
Zdielať na

Po zásahu bleskom zahynulo v kostole počas nedeľnej omše 16 ľudí

Archívna reportáž

NYARUGURU / Počas nedeľnej omše v kostole cirkvi Adventistov siedmeho dňa prišla búrka sprevádzaná bleskami. Jeden z nich zasiahol aj kostol, v ktorom bola práve na návšteve gospelový súbor. Následky boli ničivé, o život prišlo 16 ľudí.

Za normálnych okolností by bola nedeľná omša v mestečku Nyaruguru v africkej Rwande v čase príchodu búrky už ukončená, píše miestny portál Newtimes. Práve pre prítomnosť gospelového súboru ostali veriaci v kostole dlhšie a zastihla ich tam búrka. "Náhle zaznela silná rana a videl som blesk, ktorý zasiahol veriacich. Všetci sme na niekoľko minút odpadli," opísal situáciu starejší Emmanuel Ruremesha. Dodal, že veriacich ešte pred omšou varoval, aby nepoužívali mobilné telefóny, nakoľko oblasť zasiahli už dni predtým silné búrky.

Na miesto tragédie prišla ako prvá zdravotníčka Marceline Mukamana, ktorá býva blízko kostola. Počula ranu a krik a myslela si, že sa kostol zrútil. Hoci bola budova nedotknutá, po príchode uvidela doslova apokalyptický výjav, ľudia ležali na zemi, niektorí už bez života, iní kvílili a volali o pomoc. "Bolo to skutočne desivé. Začala som cúvať s trasúcimi nohami. Uvedomila som si, že musím bežať domov pre telefón a zavolať pomoc," povedala Mukamana.

Do nemocníc rozviezli 140 ľudí, dokopy ostalo hospitalizovaných 62 z nich. Mnohí prišli o svojich blízkych a na pohreb nemajú peniaze, miestne autority sa preto rozhodli za pohreb 16 obetí zaplatiť.

Zástupcovia ministerstva varovali ľudí pred sezónnymi búrkami, ktoré zvyknú každoročne napáchať škody. Vyzvali aj na urgentnú inštaláciu hromozvodov najmä do budov, kde prichádza k hromadným stretnutiam ľudí. Pre nedostatok financií mnohé budovy v krajine sú bez hromozvodov a k smrteľným nehodám tak prichádza pri búrkach aj v obytných domoch. Pred necelými dvomi týždňami v krajine zatvorili vyše 700 kostolov, ktoré nespĺňali najrôznejšie nariadenia, vrátane absencie hromozvodu.

Pozrite si archívne reportáže o inom vyčíňaní búrok:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy