Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Bývalého ruského špióna zrejme otrávili. Je v kritickom stave
Zdielať na

Bývalého ruského špióna zrejme otrávili. Je v kritickom stave

SALISBURY / V Británii zrejme otrávili bývalého ruského špióna, ktorý spolupracoval s britskou tajnou službou. Do nemocnice ho zobrali spolu s ďalšou ženou z obchodného centra, kde im obom prišlo nevoľno. Sú v kritickom stave. Prípad pripomína príbeh iného ruského agenta Litvinenka, ktorý zomrel na otravu rádioaktívnym polóniom.

Všetko sa zomlelo pred očami desiatok svedkov v parku, ktorý je súčasťou nákupného centra v Salisbury. Okoloidúci si najskôr mysleli, že bývalý ruský špión 66-ročný Sergej Skripaľ a jeho 33-ročná spoločníčka sú pod vplyvom drog. Našli ich na lavičke v priľahlom parku. "Myslel som si, že ona je mŕtva. Vôbec nereagovala. Muž vedľa najskôr mával rukami. Potom tiež znehybnel a začal zvracať. Pritom sa však vôbec nehýbal, bol úplne meravý,” opísal situáciu svedok Jamie Paine. Následne zavolal políciu a záchranárov. Keď prišli, ani jeden z dvojice nebol pri vedomí.

Našli sme ich na lavičke v bezvedomí a okamžite previezli do nemocnice. Zrejme prišli do styku s neznámou látkou. Obaja sú v kritickom stave," povedal Craig Holden, zástupca polície. Okolie obchodného centra policajti uzavreli a dekontaminovali. Hromadné ohrozenie však podľa úradov nehrozí.

Zatiaľ nezverejnili s akou látkou mohol prísť agent do styku. Podľa The Daily Telehraph to mohol byť fentanyl, ktorý je stokrát silnejší ako morfín. Ako liekom proti bolesti sa touto látkou predávkoval spevák Prince.

Sergeja Skripaľa zatkli v Rusku pre podozrenie, že pracuje aj pre Britov. V roku 2010 sa ale stal súčasťou výmeny odhalených špiónov medzi Ruskom a USA a v Británii dostal azyl. Tajným službám mal vyzradiť mená ruských tajných agentov v Európe.

Tento prípad vzbudil v Británii pozornosť najmä pre jeho podobnosť s kauzou ďalšieho bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka. Ten neskôr pracoval pre Britov. Dvaja ruskí agenti mu do čaju mali primiešať rádioaktívne polónium. Na následky otravy v roku 2006 zomrel.

Pozrite si archívnu reportáž súvisiacu s otravou Litvinenka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy