Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Matečnú na podozrivé aktivity Talianov upozorňovali dávno, tvrdí SaS. Ministerka podáva trestné oznámenie
Zdielať na

Matečnú na podozrivé aktivity Talianov upozorňovali dávno, tvrdí SaS. Ministerka podáva trestné oznámenie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslankyňa NR SR Lucia Nicholsonová zverejnila informácie, že ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná vedela o podozrivom pôsobení talianskych podnikateľov na východe Slovenska už v čase, keď pôsobila ako riaditeľka Slovenského pozemkového fondu. Ministerka sa ostro ohradila a od Nicholsonovej žiada ospravedlnenie. Tá zareagovala zverejnením písomných dôkazov.

Richard Sulík tvrdí, že obvinenia Matečnej o klamstve zo strany Nicholsonovej sú scestné, je to podľa neho presne naopak: "Matečná tvrdila, že nemá s ľuďmi, ktorí sú v kontakte s talianskou mafiou, nič spoločné. My sme to spochybnili a prinášame jednoznačné dôkazy, že dobre vedela, kto sú tí páni na východe Slovenska".  Ako šéfka Slovenského pozemkového fondu pôsobila Matečná v rokoch 2012 - 2015. Hneď v prvom roku jej pôsobenia dostala, podľa Nicholsonovej, dve písomné upozornenia od Ondreja Hovana, riaditeľa Regionálneho odboru SPF Michalovce. Ten listy v plnom znení poskytol SaS.

"Už 21.11. 2012 upozorňoval na firmu CO.BE.R., ktorá mala nájomné zmluvy na prenájom pôdy. Upozornil, že CO.BE.R. si neplní zmluvné podmienky, lebo neplatí daň z pozemkov, je dlžníkom vo VšZP a Sociálnej poisťovni. V okrese Sobrance a Michalovce dlhodobo obhospodaruje štátnu pôdu bez nájomnej zmluvy so slovenským pozemkovým fondom," povedala Nicholsonová o obsahu listu adresovanom Gabriele Matečnej.  Aj napriek výzvam na vypratanie nehnuteľnosti, spoločnosť naďalej na pozemkoch hospodárila a dostávala na ne od pôdohospodárskej agentúry agrodotácie.

Firmy CO.BE.R. a TRA.CE.R, ktoré majú pod palcom Diego a Antonio Roda, pritom poberali dotácie na pozemky, na ktoré nemala žiadny zmluvný nárok. "Naopak, riadne ich mali zazmluvnené a odvádzali všetky platby, ako aj dane obciam, drobní roľníci," tvrdí Nicholsonová. Dodala, že k ich pozemkom sa Taliani dostali nátlakom a zastrašovaním a hoci niektorí podali aj trestné oznámenia, spravodlivosti sa nedočkali.

​Nedočkal sa ani Hovan, ktorý v spomínaných listoch Matečnú upozornil na možné sporné čerpanie eurofondov. "Hovan Matečnej pripravil aj list, aby mohla odstúpiť od zmluvy, stačil jej podpis. Nedočkal sa," povedala Nicholsonová. Dočkal sa len odpovede, ktorá jeho upozornenia zmietla zo stola: "Uvedené odstúpenie nebolo zrealizované, lebo Slovenský pozemkový fond nie je oprávnený odstúpiť od nájomnej zmluvy na základe neplatenia daní obciam".

Napriek informáciám o podozrivom konaní Talianom automaticky zmluvy na dotácie predlžovali. Poľnohospodárska platobná agentúra totiž vypláca dotácie tomu, kto pozemky obhospodaruje, nie tomu, kto k nim má nájomný vzťah. "Zmluvy alibisticky neskúmajú," povedala Nicholsonová.

Na obvinenia podpredsedníčky parlamentu zareagovala aj samotná ministerka. Urobila tak na netradičnom mieste. A to v popradskej nemocnici, kde bola navštíviť svojho otca, ktorý podľa jej slov skolaboval po útokoch zo strany Nicholsonovej. Ministerka sa bráni tým, že nemôže suplovať políciu, prokuratúru ani súdy. Odvolala sa pritom na právne oddelenie pozemkového fondu, ktoré skonštatovalo, že napriek podozreniam, o ktorých hovorí Nicholsonová, nebol dôvod na ukončenie zmluvy s talianskymi podnikateľmi.

Ministerka Matečná takto reagovala na obvinenia zo strany SaS:

​Pozrite si celú tlačovú konferenciu SaS:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy