Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Snehová búrka sužuje Írsko a Britániu. Povolali aj armádu, niektoré lety sú zrušené
Zdielať na

Snehová búrka sužuje Írsko a Britániu. Povolali aj armádu, niektoré lety sú zrušené

DUBLIN / Snehová búrka Emma v piatok ochromila značnú časť Írska. V Británii povolali úrady na pomoc stovkám ľudí, ktorí uviazli na zaviatych cestách, dokonca armádu, informovala agentúra Reuters.

Podľa meteorológov je aktuálne zimné počasie na Britských ostrovoch najhoršie za posledných 30 rokov. Obmedzenie v leteckej doprave sa dotklo aj spojenia Dublinu s Bratislavou. 

Po niekoľkých dňoch mrazov, ktoré v Británii prezývali Beštia z Východu (Beast from the East) doputovala do Írska a južnej časti Británie búrka Emma. Prívaly snehu, ktoré so sebou priniesla, ochromila na mnohých miestach cestnú aj železničnú dopravu a komplikácie spôsobili aj na letisku. 

Prinajmenšom 24 000 domácností a podnikov v Írsku je bez elektriny, zatvorené zostali školy a dublinské letisko zrušilo všetky lety. Obmedzenie sa dotklo aj spojenia s Bratislavou. Podľa stránky letiska M. R. Štefánika boli v piatok medzi slovenskou metropolou a Dublinom zrušené všetky lety. 

Niektorí sa zo snehu ale dokážu tešiť. 

​Vojakov britské úrady povolali, aby pomohli stovkám ľuďom, ktorí uviazli na zasnežených cestách a previezli ich v prípade potreby do nemocnice či núdzových ubikácii. Rovnako ako v Írsku aj na juhu Británie niekoľko detí kvôli počasiu zostalo miesto školy doma. Väčšina britských letísk vrátane londýnskych Heathrow, Gatwick a City zrušila niektoré lety. V Škótsku zostalo zavretých tiež 15 súdov. 

Našu krajinu zase trápi poľadovica. V Bratislave kolabovala doprava.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy