Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prepustený na slobodu o 297 rokov skôr
Zdielať na

Prepustený na slobodu o 297 rokov skôr

KOLORÁDO / Muž, usvedčený zo sexuálneho zneužitia viacerých detí sa dostal na slobodu. A to o 297 rokov skôr, než by na to mal podľa rozsudku právo. Za všetko vraj môžu procesné chyby.

Kathi z amerického Koloráda je v posledných dňoch non-stop na telefóne. "Sme v kontakte s matkami obetí. Boja sa o svoje deti a ja sa im vôbec nečudujem," hovorí Kathi Raley, pracovníčka pomáhajúca obetiam útokov.

Za všetko môže 46-ročný zločinec Michael McFadden, ktorý už nikdy nemal opustiť múry väzenia. Pred troma rokmi ho odsúdili za sexuálne zneužitie šiestich malých dievčat a chlapcov na viac ako tristo rokov za mrežami. Teraz je však opäť na slobode.

"Úprimne, som z toho zhrozený. Náš justičný systém úplne zlyhal," priznáva prokurátor Dan Rubenstein.

Čo sa vlastne stalo? Odsúdenec využil právnické kľučky a fakt, že súdny proces mal podľa zákona platného v Koloráde skončiť do určitého času, čo sa nestalo. Odvolal sa teda proti rozsudku s tým, že poukázal na porušenie svojich práv a odvolací súd mu dal za pravdu. Kolorádsky najvyšší súd odmietol do prípadu vstúpiť a zločinca teda nielenže prepustili, ale navyše ho už nemôžu druhýkrát súdiť za ten istý zločin. Čerešničkou na torte je to, že ho ani nemôžu zaregistrovať ako sexuálneho násilníka. Rodičia obetí sú zúfalí. "Nemáme im ani len ako pomôcť. Je to veľmi nešťastná situácia," priznala zúfalo Kathi Raley.

Muža, ktorý zneužíval maloletých chlapcov obžalovali aj v Bánovciach nad Bebravou. Skončil vo väzbe. Deti zneužíval vo svojom dome a aj v dielni. Viac v archívnej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy