Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rodičia sú zúfalí. Ich dcéra trpí alergiou na vodu, aj na vlastné slzy
Zdielať na

Rodičia sú zúfalí. Ich dcéra trpí alergiou na vodu, aj na vlastné slzy

Archívna reportáž

HASTINGS / Malé dievča trpí veľmi vzácnou alergiou. Po každom kúpeli sa jej na koži objavia červené fľaky, ktoré svrbia a sú navyše aj bolestivé. Rodičia si mysleli, že je to reakcia na mydlo alebo šampón, no ani keď prestali všetko používať, reakcia sa nezlepšila. Lekári potvrdili, že ide o vzácnu alergiu na samotnú vodu.

Ivy Lynn má rok a pol a žije s rodičmi v americkom štáte Minnesota, píše portál Daily Mirror. Alergické reakcie sa začali zjavovať po každom kúpeli, jej mama, 37-ročná Brittany Angerman teda zmenila značku kozmetiky, až ju napokon úplne vysadila. Nepomohlo. Dievčatko po každom kúpeli veľmi plakalo. Po mnohých testoch lekári konečne dospeli k výsledku. Malá Ivy trpí alergiou na vodu, diagnózou s oficiálnym názvom aquagenic urticaria. 

Nie je pritom alergická len na bežnú vodu, ale aj na vlastné slzy a pot. Matka sa jej preto snaží vysvetliť, že nemôže plakať, aby netrpela bolestivou reakciou na koži tváre. Od diagnostikovania sa môže dievčatko len sprchovať, aj to maximálne 20 sekúnd, potom už prichádza veľká bolesť. Matka teda preferuje rýchle utretie vlhčenými utierkami pred priamym kontaktom s vodou. "Vždy, keď je vo vode, zúfalo sa odtiaľ snaží dostať. Začne plakať a je to ešte horšie," hovorí mama dievčaťa, Brittany Angerman.

Rodina sa teraz snaží získať cez zbierku peniaze na kúpu nákladného vodného filtra, dúfajú, že očistená voda by mohla byť prijateľnejšia pre telo malej Ivy. Premýšľajú aj o presťahovaní so do oblasti s nižšou vlhkosťou vzduchu, aby sa dievčatko tak nepotilo.

Facebook/Brittany Angerman

Aquagenic urticaria je veľmi vzácna forma alergickej kožnej reakcie formou žihľavky a opuchov. Trpí ňou len zhruba 50 ľudí na celom svete. Obvykle sa objavuje na hornej časti tela, v prípade malej Ivy ale postihuje celé telo. Reakciu spôsobuje uvoľnenie histamínu z buniek do kože. Liečba sa sústreďuje len na zmiernenie príznakov, samotná príčina sa vyliečiť nedá. Najčastejšie volia lekári antihistamínové lieky, aby zablokovali reakciu a zmiernili bolestivé svrbenie.

Pozrite si archívne reportáže o iných alergiách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy