Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vodiči sanitiek zažívajú na cestách adrenalínové situácie. Ignoranti ich ohrozujú
Zdielať na

Vodiči sanitiek zažívajú na cestách adrenalínové situácie. Ignoranti ich ohrozujú

RIMAVSKÁ SOBOTA / Vodič sanitky to nemá jednoduché. Prediera sa cez hustú premávku a mnohí šoféri ho často ignorujú. A hoci ide o profesionálov, aj oni sa pravidelne preškoľujú. Kondičné jazdy absolvovalo 20 záchranárov z okresu Rimavská Sobota.

Majú iba pár minút na to, aby sa dostali tam, kde ich v tej chvíli najviac potrebujú. Reč je o záchranároch. Ľudia, ktorých povolanie patrí medzi jedno z najzodpovednejších a najstresujúcejších. Nikdy presne nevedia, čo ich čaká na mieste. Vždy ale vyrážajú s vedomím, že nemôžu stratiť ani sekundu. Cestu k pacientovi má v rukách záchranár – vodič. Ani jeden z nich nezabúda na to, že je zodpovedný nielen za svoj život, ale aj za životy svojich kolegov. "To si každý musí uvedomiť, lebo bez toho by to potom robiť nemohol. Potom by nemal tú zodpovednosť," povedal Adrián Varga, záchranár.

​Musí poznať cestu, dodržať čas dojazdu, zároveň už rozmýšľa aj nad pacientom, ktorému idú pomôcť. Pritom všetkom však musí myslieť najmä na bezpečnosť. "Aby sme jazdili bezpečne a aby sme sa dostali zdraví domov," hovorí Pavel Ráki, záchranár. Jazda za pacientom ale nie je vždy jednoduchá. Vodiči - záchranári majú často obavy z ostatných vodičov. "Je to tak, že niekedy ľudia nevedia, ako majú presne reagovať, keď ide záchranka," povedal Ráki. "Oni by mali len spomaliť jazdu a umožniť jej prejazd, nie prudko zastať. Lebo tá sanitka má predsa len väčšiu brzdnú dráhu," hovorí Varga.

Preto musia vedieť predovšetkým rýchlo zareagovať a tiež predvídať. "Nie vždy to ide. Nie vždy ten vodič zareaguje tak, ako ja predvídam. Sú ľudia, ktorí úplne ignorujú sanitku – nepočujú, nevidia a proste idú. Potom sú ľudia, ktorí sa na nás zavesia," hovorí o nepríjemných prípadoch Varga. Ak teda nabudúce na ceste stretnete sanitku s majákom, umožnite jej bezpečný prejazd. Myslite na vodiča, ktorý sa v tej chvíli potrebuje čo najrýchlejšie a najbezpečnejšie dostať sa k možno umierajúcemu pacientovi.

​Pozrite si archívnu reportáž o prípade nevhodného správania sa šoféra za sanitkou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy