Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Slovensku je prostitúcia legálna, tvrdí denník Independent
Zdielať na

Na Slovensku je prostitúcia legálna, tvrdí denník Independent

Archívne video

BRATISLAVA / Slovensko sa stalo súčasťou mapy denníka the Independent. V rámci nej je označené za krajinu s legálnou prostitúciu spolu s ďalšími susednými štátmi. Otázka prostitúcie na Slovensku je ale v skutočnosti v takzvanej sivej zóne.

Britský denník the Independent nedávno priniesol na svojich stránkach mapu, ktorá farebne rozlišuje krajiny a postavenie prostitúcie v rámci zákonov. Červená farba označuje krajiny, kde je prostitúcia nelegálna, žltá, kde je legálna, ale neregulovaná a modrá znamená legálnu a regulovanú prostitúciu v krajine. 

independent.com

Slovensko sa spolu s Českom a Poľskom zaradilo medzi krajiny, kde je prostitúcia legálna, ale neregulovaná. Podľa vysvetlenia britského portálu to znamená, že ilegálne sú nevestince a podnikanie s prostitúciou prepojené. Ale samotná prostitúcia je legálna. Informácie sú v tomto prípade zavádzajúce, avšak otázka prostitúcie na Slovensku sa nachádza v takzvanej "sivej zóne"

Organizovaný obchod s prostitúciou je nezákonný a trestný. Samotnú prostitúciu zákon síce nepovoľuje, ale ani nezakazuje. Na druhej strane sú práve prostitútky mnohokrát obeťami. Stávajú sa objektom trestných činov, ako kupliarstvo, znásilnenie, obmedzovanie osobnej slobody, vydieranie a zavlečenie do cudziny.

Vo väčších mestách nie je problém nájsť prostitútky na uliciach, erotické masážne kluby alebo aj striptízové bary. Rovnako webové stránky a chatové servery na internete sú miestom, kde si záujemca môže služby podobného charakteru vyhľadať. "Za prostitúciu všeobecne nie je možné momentálne potrestať ani prostitútku a ani zákazníka. Zákon v zásade trestá len podnikanie súvisiace s vykonávaním prostitúcie. Prostitúcia ako taká je upravená v Trestnom zákonníku." objasnil JUDr. Milan Ragas z advokátskej kancelárie Witt&Kleim.

V trestnom zákone je predmet prostitúcii spomínaný v dvoch odsekoch:

Odsek 1 § 132 Trestného zákona 300/2005 Z.z.: "Prostitúciou sa na účely tohto zákona rozumie uspokojovanie sexuálnych potrieb iného súložou, iným spôsobom pohlavného styku alebo iným obdobným sexuálnym stykom s dospelou osobou za odmenu."

Odsek 2 § 132 Trestného zákona 300/2005 Z.z.: "Detskou prostitúciou sa na účely tohto zákona rozumie uspokojovanie sexuálnych potrieb iného súložou, iným spôsobom pohlavného styku alebo iným obdobným sexuálnym stykom s dieťaťom za odmenu alebo jej prísľub, bez ohľadu na to, či táto odmena alebo jej prísľub boli poskytnuté dieťaťu alebo tretej osobe."

Štát v súčasnosti nemá žiadne možnosti, aby mohol zdaniť zisk z peňazí za prostitúciu, hoci erotické masážne salóny a podobné inštitúcie sú zdaňované. Podľa niektorých odborníkov sa na prostitúciu dá nahliadať aj ako na formu výmenného obchodu služieb za peniaze a preto by jej zdaňovanie mohlo štátu priniesť ročne až milióny na daniach. 

Problémom neregulovanej prostitúcie ostáva aj šírenie pohlavných chorôb. Pozrite si nasledujúcu reportáž práve o takomto prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy