Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Socha Freuda neexistuje, nie je na ňu dostatok peňazí
Zdielať na
Zahraničie

Socha Freuda neexistuje, nie je na ňu dostatok peňazí

Zdroj: Carla Pettigrew Hufstedler

Návrh sochy predstavuje vedca sediaceho za stolom, pričom na stole stojí ďalší stôl so sediacou postavou. Realizácii sochy nepraje nielen nedostatok peňazí, ale tiež odpor radnice i obyvateľov proti jej umiestneniu v Prahe.

Socha zakladateľa psychoanalýzy Sigmunda Freuda doposiaľ neexistuje, aj keď mala byť odhalená v centre Prahy už tento rok v lete. Podľa sochára Michala Gabriela, ktorý pomník navrhol, na ňu nie je dostatok peňazí. Spoločnosť Communications Works, s ktorou má zmluvu a vlani organizovala s príspevkom magistrátu akciu k 150. výročiu Freudovho narodenia, dáva od sochy ruky preč.

Firma dostala od mesta na akciu 2,3 milióna korún (2,8 mil. SKK), pomník by mal stáť asi milión. "Neviem s akými peniazmi disponovali, ale ja s nimi mám podpísanú zmluvu, ktorú nedodržali," povedal Gabriel.

Chýba mu vraj 400.000 korún. "Keď teraz začnem liať, už to budem dotovať zo svojho. Som ale ochotný sochu dokončiť aj bez peňazí," podotkol sochár. Podstavec a umiestnenie plastiky už ale nie je schopný zaistiť. Firma, ktorá podľa neho mala dodať tiež stavebné povolenie, vraj s Gabrielom nekomunikuje.

Podľa jednateľky Communication Works Petry Kočandrlové firma v záležitosti sochy v súčasnosti nijako nefiguruje. "V tejto veci sa musíte obrátiť na Prahu 1,"povedala ČTK. Mesto podľa Kočandrlovej sochu nikdy nefinancovalo. "Prostriedky mesta boli určené na iné aktivity týkajúce sa výročia Sigmunda Freuda ako na výstavu, prednášky a tak ďalej," zdôraznila.

Príspevok magistrátu bol vyúčtovaný už vlani v septembri.

Zástupcovia magistrátu potvrdzujú, že z mestskej dotácie na oslavy sa socha skutočne platiť nemala. Využitie peňazí sa už skôr kontrolovalo. "Nechali sme to preveriť, všetko bolo v poriadku," povedal riaditeľ kultúrneho a pamiatkového odboru Jan Kněžínek.

Či socha bude alebo nie sa nevie. Gabriel však podotkol, že pokiaľ by v Prahe nebola, pokúsi sa ju predať inam. "O sochu sa už pred časom zaujímalo pár zahraničných záujemcov."

Postaviť sochu na určené miesto ("kozí plácek") nie sú však naklonení ani obyvatelia Prahy, ktorí organizovali petíciu proti tomu, ani vedenie radnice. Kritici Gabrielov návrh považujú za dobrý, avšak taktiež sa vyjadrujú o jeho inom umiestnení. Návrh sochy predstavuje vedca sediaceho za stolom, pričom na stole stojí ďalší stôl so sediacou postavou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy