Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ďalší africkí utečenci zachránení španielskými rybármi
Zdielať na

Ďalší africkí utečenci zachránení španielskými rybármi

Zdroj: Lisa/ilustračné

Každým rokom sa vydávajú na cestu na Kanárske ostrovy, do Talianska alebo na Maltu v chatrných drevených plavidlách tisíce ilegálnych migrantov z Afriky. Idú za prácou, mnohí však zomierajú skôr, než dosiahnu brehy pevniny.

Päťdesiat utečencov z Afriky zachránila v sobotu španielska rybárska loď pri brehoch Líbye. Loď so španielskou posádkou sa plavila pod portugalskou vlajkou. Veľvyslanci Španielska a Portugalska v Líbyi teraz jednajú s úradmi z Líbye o povolenie, aby mohli byť utečenci vyložení na breh.

Medzi migrantami sú podľa španielskeho rozhlasu aj tri deti vo veku dvoch až štyroch rokov a päť žien. Majiteľ lodi rozhlasu povedal, že situácia na lodi začala byť už kritická, pretože všetci plakali a mali zdravotné problémy.

Španielske ministerstvo zahraničia tieto detaily nemohlo potvrdiť. Neuviedlo ani národnosť migrantov.

V polovici júna iná španielska rybárska loď zachránila pri brehoch Líbye 25 afrických utečencov. Líbyjské úrady najskôr nechceli povoliť ich vylodenie na breh, ale nakoniec k tomu dali súhlas.

Každým rokom sa vydávajú na cestu na Kanárske ostrovy, do Talianska alebo na Maltu v chatrných drevených plavidlách tisíce ilegálnych migrantov z Afriky. Skôr než dosiahnu brehy Európy, kam smerujú za prácou, mnohí z nich umierajú.

Len vlani pristálo na Kanárskych ostrovoch 30.000 ilegálnych migrantov. To je oproti roku 2005 viac než šesťnásobok. Európska agentúra Frontex, ktorá má na starosti ochranu vonkajších hraníc únie, nedávno konštatovala, že sa jej hliadkam tento rok podarilo znížiť počet migrantov prichádzajúcich na ostrovy o takmer 70 percent.

Najčítanejšie správy