Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tretí diel Letopisov Narnie sa nebude natáčať v ČR
Zdielať na

Tretí diel Letopisov Narnie sa nebude natáčať v ČR

Zdroj: search.creativecommons.org

Maximálna spokojnosť s tuzemskými službami a cenami nestačila. Dejisko sa premiestni z ČR inam.

Podľa generálneho riaditeľa štúdia Barrandov Vladimíra Kubu išlo o jeden z najväčších filmových projektov v budúcom roku na celom svete s rozpočtom cez 200 miliónov dolárov, teda okolo piatich miliárd korún. A v Českej republike sa natáčať nebude.

Kuba povedal, že americkí producenti boli síce "maximálne spokojní" s tuzemskými službami a cenami, keď si však spočítali náklady, vyšlo im ako lepšie miesto na natáčanie Nový Zéland a Malta.

Prvý film Letopisy Narnie: Lev, čarodejnica a skriňa pritom sčasti vznikol na Barrandove rovnako ako aj druhé pokračovanie filmu s názvom Princ Kaspian. Druhé pokračovanie americkej výpravnej rodinnej ságy o deťoch v rozprávkovej ríši, ktoré tento rok vznikalo, počítalo s rozpočtom vyše 100 miliónov dolárov (okolo dva a pol miliardy korún).

Presnú sumu, o akú barrandovské štúdio prišlo, jeho riaditeľ neoznámil. Dva obdobné projekty, ktoré sa rovnako presunuli do zahraničia, však podľa neho dokopy predstavovali prácu pre 250 ľudí počas celého roka a ich rozpočet predstavoval jednu miliardu korún.

Bývalý minister kultúry Vítezslav Jandák (ČSSD) je údajne skeptický k tomu, že by terajšia vláda vedená ODS prijala akékoľvek ponuky na lákanie zahraničných filmárov. Kuba ako možné riešenie navrhol, aby filmári po natáčaní dostali v polročnej alebo ročnej lehote späť zo štátneho rozpočtu časť peňazí, ktoré v tuzemsku preukázateľne utratili u miestnych firiem.

"Ja si myslím, že to neprejde," súdi Jandák. Súčasný minister kultúry Václav Jehlička (KDU-ČSL) povedal, že je priaznivcom zvýhodnenia celej kultúry. "Je to skutočne ako výnimka z určitého systému. Takže tu by mal byť systém pre celú kultúru," domnieva sa Jehlička.

Najčítanejšie správy