Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Škandál v múzeu: Chcel suvenír, tak ulomil prst terakotovému vojakovi. Čína zúri
Zdielať na

Škandál v múzeu: Chcel suvenír, tak ulomil prst terakotovému vojakovi. Čína zúri

FILADELFIA / Americký večierok skončil veľkým fiaskom. Mladý muž sa nepozorovane dostal cez odomknuté dvere do jednej z miestností múzea, kde bolo vystavených niekoľko sôch Terakotovej armády. S jednou si spravil "selfie" a na pamiatku si vzal aj jej palec. Zatiaľčo americký súd mladíka prepustil na kauciu, čínske úrady žiadajú prísny trest.

Firemný večierok sa konal v budove Franklinovho inštitútu v americkom meste Filadelfia. Jeden z jeho účastníkov, 24-ročný Michael Rohana, sa dlho po zatváracích hodinách vydal na "prehliadku" múzea. Pozrieť sa šiel na desať sôch ôsmeho divu sveta, bojovníkov Terakotovej armády, uvádza portál novinky.cz. 

Dvere neboli zamknuté a tak bez problémov prešiel. Na cestu si svietil mobilom. Franklinov inštitút priznal, že zamestnanec nedodržal štandardné bezpečnostné postupy. Rohan si najprv s pamiatkou starou 2 tisíc rokov, ktorej cena sa odhaduje na 4,5 miliónov dolárov, urobil fotku. To mu zrejme nestačilo, ako suvenír si totiž zobral aj prst zo sochy. Ulomil ho a strčil si ho do vrecka.  

Toho, že soche chýba prst, si všimli zamestnanci múzea až po dvoch týždňoch. Vyšetrovania sa ujalo oddelenie FBI zamerané na krádeže pamiatok. Netrvalo dlho a 24-ročného muža zadržali. Prst čínskeho bojovníka mal skrytý doma v skrinke. Pri vyšetrovaní pomohol aj Rohanov kamarát, ktorý povedal, že sa mu mladík deň po večierku pochválil fotkou prsta. 

Zatiaľčo 24-ročný Američan odišiel zo súdu na kauciu, čínske úrady žiadajú prísne potrestanie. "Žiadame Spojené štáty, aby páchateľa prísne potrestali. Už sme podali protest," uviedol riaditeľ Centra pre propagáciu čínskeho kultúrneho dedičstva Wu Chaj-jun. Do USA už poslal dvoch odborníkov, ktorí majú škodu posúdiť a poškodenú sochu opraviť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy