Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tvrdá rana pre Damask. Pri náletoch zomrelo 100 civilistov, vrátane 20 detí
Zdielať na

Tvrdá rana pre Damask. Pri náletoch zomrelo 100 civilistov, vrátane 20 detí

Archívna reportáž

DAMASK / Pondelňajší útok sýrskej armády na východnej Ghúte pri Damasku má na svedomí životy najmenej 100 civilistov, vrátane 20 detí. Ďalších niekoľko sto ľudí bolo zranených. Sýrska organizácia pre ľudské práva povedala, že ide o najviac obetí za jeden deň v tejto oblasti od začiatku roku 2015. Samotná armáda tieto správy zatiaľ nekomentovala.

Sýrske vládne jednotky obliehajú východnú Ghútu od roku 2013. Ide o posledné väčšie územie v blízkosti sýrskej metropoly, ktoré majú pod kontrolou odporcovia sýrskej vlády. V obliehaní tam žije asi 400 tisíc ľudí, ktorí trpia nedostatkom potravín a liekov. 

Pri pondelňajšom nálete boli zasiahnuté aj štyri provizórne nemocnice a zničené niektoré hlavné prístupové cesty, po ktorých sa občas podarí dostať do povstaleckej enklávy konvoj s humanitárnou pomocou OSN. Naposledy tam náklad potravín a liekov pre 7 200 ľudí dorazil týždeň pred útokom, pred tým tam bolo ešte v októbri 2017.

Zástupca OSN v noci vyzval k okamžitému zastaveniu bombardovania. "Nedávna eskalácia násilia zhoršuje humanitnú situáciu, ktorá je už aj tak hrozivá," povedal nový koordinátor humanitnej pomoci pre Sýriu Panos Mumtzis. 

Sýrska vláda zintenzívnila boje za znovuzískanie východnej Ghúty začiatkom februára a od tej doby pri nich zomrelo niekoľko stoviek ľudí. Zástupca OSN pre Sýriu Staffan de Mistura minulý týždeň varoval, že sa krajina ocitla v jednej z najnebezpečnejších etáp občianskej vojny, ktorá trvá od roku 2011. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy