Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Šach súčasťou vyučovania. Strategické rozhodnutia robia už malé deti
Zdielať na

Šach súčasťou vyučovania. Strategické rozhodnutia robia už malé deti

Archívne video

JEREVAN / Povinné hodiny šachu sú v niektorých štátoch samozrejmosťou. Vyučujúci v tejto logickej hre vidia prospech nielen pre deti, ale pre celú spoločnosť.

Od roku 2011, všetky deti v Arménsku vo veku od 6 do 8 rokov majú povinné hodiny šachu. Arménsko je tak prvou krajinou vo svete, ktorá zaviedla šach do svojich vyučovacích osnov. 

"Naučil som sa hrať od môjho otca a starého otca a potom som mal každý týždeň hodiny v škole," povedal 11-ročný Mikhael, ktorý sa len nedávno stal šampiónom v národnom školskom kole. "Mikhael chce byť celosvetový šampión. Pozerá medzinárodné turnaje, aby sa zlepšil," povedala pre bbc.com mama Mikhaela. "Netlačíme na neho. Robí to, čo má rád a to je najdôležitejšie," dodala. Mikhael má vraj jednu zaujímavú vlastnosť. Dokáže sa vžiť do svojho protivníka. Ak prehrá, následne rozanalyzuje stratégiu protivníka a v ďalšom kole už neprehrá. 

Jerevan má starovekú históriu. V skutočnosti je toto mesto o 28 rokov staršie ako napríklad Rím. V súčasnosti je vidieť len malé dôkazy tejto skutočnosti, hoci sa vláda v posledných rokoch zaviazala ochraňovať historické budovy. 

"Od roku 2011, kedy Arménsko získalo nezávislosť od ZSSR, sme zaznamenali fantastický pokrok," povedal Smbat Lputian, prezident Arménskej šachovej akadémie. S populáciou presahujúcou tri milióny, je Arménsko jednou z krajín s najväčším počtom šachových veľmajstrov. Práve Lputian bol jedným z tých, ktorí sa pokúšali pretlačiť šach do školského vyučovacieho procesu za podpory arménskeho prezidenta Serzh Sargsyana. "Najdôležitejšou vlastnosťou šachu je spravodlivosť, takže už malé deti sa učia hrať hru, ktorá je poctivá a učí ich to dobrému správaniu. Dieťa zároveň musí neustále robiť strategické rozhodnutia a zhodnocovať situáciu predtým, než pohne figúrkou. Myslím, že je to prínosné pre celú spoločnosť," povedal Smbat Lputian.

Arménsko má v súčasnosti viac ako 3000 kvalifikovaných učiteľov šachu na školách. Mnohé ďalšie krajiny chcú tento príklad nasledovať. Lputian zároveň dodal, že v Jerevane vzniká nový vedecký inštitút zameraný na šach, kde vedci a psychológovia budú skúmať vplyvy tejto spoločenskej hry na učenie sa jednotlivca. 

Nie len šach rozvíja nadanie školákov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy