Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vatikán chystá historickú dohodu s Čínou. Napraviť môže aj ich vzťahy
Zdielať na

Vatikán chystá historickú dohodu s Čínou. Napraviť môže aj ich vzťahy

Archívne video

VATIKÁN / Do niekoľkých mesiacov sa chystá Vatikán uzavrieť s Čínou prelomovú dohodu, ktorá sa týka menovania biskupov. Tento krok zásadne ovplyvní vzťahy medzi krajinami, ktoré sú v súčasnosti veľmi napäté.

Napätie medzi krajinami spôsobil spor o tom, kto môže v Číne vymenovať biskupov. Peking najprv v roku 1951 prerušil s Vatikánom diplomatické styky a mnoho čínskych katolíkov sa za vlády Mao Ce-tunga stiahlo do podzemia. Verejne začali pôsobiť až v 80. rokoch, kedy začalo byť náboženstvo opäť tolerované. 

Dnes si 10 miliónov čínskych katolíkov musí vybrať, či sa pridá k štátnej cirkvi (Čínske združenie vlasteneckých katolíkov), ktorú v roku 1957 založila komunistická strana, alebo či sa budú schádzať tajne v podzemí. Tam uznávajú ako najväčšiu autoritu pápeža, zatiaľ čo štátna katolícka cirkev sa odmieta Vatikánu podriadiť.  

Pápež František minulý rok verejne prehlásil, že by rád šiel do Číny "akonáhle by dostal pozvanie." Dodal, že dúfa v možné zlepšenie vzťahov. Predstavitelia Pekingu a Vatikánu sa od roku 2016 stretli už štyrikrát. Podľa agentúry Reuters, bude mať pápež podľa pripravovanej dohody právo rozhodovať o vymenovaní čínskych biskupov. 

Symbolicky by dohoda znamenala prvé zblíženie krajín za viac ako pol storočia. 

Pápež František robí reformy na všetky strany. Naposledy navrhol pozmeniť text modlitby Otčenáš: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy