Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hladovkou protestujú proti popravám
Zdielať na
Zahraničie

Hladovkou protestujú proti popravám

Zdroj: TKnoxB/ilustračné

Afganski väzni držia hladovku na protest proti poprave 15 odsúdencov.

Desiatky afganských väzňov držia už tretí deň hladovku na protest proti nedeľňajšej  hromadnej popravy 15 odsúdencov. Od zvrhnutia fundamentalistického hnutia Taliban americkou inváziou je to druhé oficiálne oznámenie trestu smrti v Afganistane. Informoval o tom dnes riaditeľ afganských väzníc.

„Väzni držia hladovku už tretí deň. Protestujú proti poprave 15 zločincov," povedal agentúre AFP riaditeľ väznice Abdul Salám Asmat. K vzbure sa pripojilo asi 25 väzňov, ktorí si vzali ďalších zhruba 200 väzňov ako rukojemníkov a nútia ich nejesť, dodal.

Hladovkári svoju protestnú akciu odôvodnili nepriehľadnosťou procesu popravy.
Nad hromadným výkonom trestu smrti zastrelením vyjadrili znepokojenie už aj organizácia pre ľudské práva a OSN. V afganských väzniciach čaká na smrť ďalších 300 odsúdencov a hovorca afganského prezidenta Hamída Karzáího v utorok vyhlásil, že Afganistan bude v popravách pokračovať.

„Rešpektujeme samozrejme obavy medzinárodného spoločenstva; absolútny trest sa však neuplatňuje len v Afganistane, ale aj v mnohých ďalších štátoch, v rátane európskych," uviedol hovorca prezidenta.

Podľa neho žiadneho bojovníka Talibanu ani teroristickej siete Al-Káida nepopravili. Medzi popravenými bol napríklad muž usvedčený z vraždy troma zahraničnými novinármi počas americkej invázie či radikál zapojený do únosu talianskej humanitárnej pracovníčky v roku 2005.

Agentúra AP napísala, že by popravy mohli skomplikovať misiu niektorých štátov NATO v Afganistane, pokiaľ tieto štáty nesúhlasia s trestom smrti. Zahraničné jednotky by mohli taktiež z tohto dôvodu ukončiť svoje praktiky predávania zajatých ozbrojencov afganskej vláde, uvádza AP.

Zdielať na

Najčítanejšie správy