Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dnes je Svetový deň proti trestu smrti
Zdielať na
Zahraničie

Dnes je Svetový deň proti trestu smrti

Rada Európy ho prvýkrát vyhlásila aj za Európsky deň. Zrušenie trestu smrti totiž znamená posilnenie ľudskej dôstojnosti a rozvoj ľudských práv.

Medzinárodné spoločenstvo si dnes pripomína Svetový deň proti trestu smrti. Na základe rozhodnutia Rady Európy je po prvý raz tento deň vyhlásený aj za Európsky deň proti trestu smrti.

Pripomína to v stanovisku ministerstvo zahraničných vecí a zároveň zdôrazňuje, že Slovensko sa aktívne hlási k odkazu za absolútne zrušenie trestu smrti, respektíve za zavedenie moratória na jeho výkon, kým nedôjde k jeho absolútnemu zrušeniu. Zrušenie trestu smrti prispieva k posilneniu ľudskej dôstojnosti a rozvoju ľudských práv. Slovensko ratifikovalo všetky významné ľudsko-právne dohovory, ktoré zakotvujú zákaz trestu smrti za všetkých okolností, zdôrazňuje sa v stanovisku.

Rada Európy, medzinárodná organizácia združujúca 47 členských štátov, je za zrušenie tohto trestu. Trest smrti sa nevykonáva vo všetkých jej členských štátoch. Európska únia taktiež stojí na čele zástancov absolútneho zákazu trestu smrti, preto Slovenská republika ľutuje, že Európsky deň proti trestu smrti nebol vyhlásený ako spoločná iniciatíva Rady Európy a Európskej únie, uvádza sa v tlačovej správe.

Zdielať na

Najčítanejšie správy