Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Saakašvili žiada EÚ a Merkelovú o pomoc v boji proti Porošenkovi
Zdielať na

Saakašvili žiada EÚ a Merkelovú o pomoc v boji proti Porošenkovi

Zdroj: Twitter/Ian Bateson

BERLÍN/TBILISI / Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili v nemeckej tlači vyzval Európsku úniu a spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú, aby mu pomohli v boji proti ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Politik, ktorého v pondelok ukrajinské úrady deportovali do Poľska, Merkelovú varoval, že Ukrajina sa môže rozpadnúť.

"Ak Európska únia a predovšetkým kancelárka Angela Merkelová nič nepodniknú, Ukrajina sa rozpadne," uviedol Saakašvili v rozhovore pre denník Bild. "Porošenko ničí Ukrajinu a mňa chce upratať, pretože bojujem s úplatkári," tvrdí bývalý Porošenkův stúpenec, ktorý sa s ukrajinským prezidentom rozišiel a tvrdo ho kritizuje za údajné tolerovanie korupcie.

Saakašviliho v pondelok v Kyjeve zadržali ukrajinskí pohraničníci a násilím ho deportovali do Poľska, odkiaľ sa vlani v septembri na Ukrajinu dostal. Jeho stúpenci ho vtedy pred odpor pohraničnej stráže previedli cez poľsko-ukrajinskú hranicu. Kyjevský súd p

otom rozhodol, že politik je na Ukrajine nelegálne.

V rozhovore pre Bild Saakašvili povedal, že sa na Ukrajinu vráti. "Naplánované sú veľké demonštrácie, na Ukrajinu sa vrátim zákonnou cestou," povedal gruzínsky exprezident.

V gruzínskych médiách sa dnes objavili správy, že gruzínske úrady Poľsko požiadajú o Saakašviliho vydanie. Bývalý prezident je v Tbilisi stíhaný za údajné zneužitie právomocí, v jednej kauze bol odsúdený na tri roky. Žiadosť o jeho vydanie už Gruzínsko odoslalo na Ukrajinu, ktorá sa ale rozhodla Saakašviliho odoslať do Poľska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy