Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Peruánec preplával jazero Titicaca, chce z neho prírodný div sveta
Zdielať na
Zahraničie

Peruánec preplával jazero Titicaca, chce z neho prírodný div sveta

Cieľom jeho utorňajšej akcie bolo propagovať zvolenie tohto najvyššie položeného splavného jazera na svete za prírodný div.

Šesť hodín trvalo jednému Peruáncovi, kým preplával andské jazero Titicaca. Cieľom jeho utorňajšej akcie bolo propagovať zvolenie tohto najvyššie položeného splavného jazera na svete za prírodný div. Oznámila to dnes peruánska rozhlasová stanica.

Rubén Medina Cruz, ktorý pochádza z Arequipy v južnom Peru, vyrazil z pláže v provincii Yunyugo v peruánskom departemente Puno a po prekonaní 12 kilometrov doplával do letoviska Copacabana na bolívijskom brehu jazera. Teplota vody bola šesť stupňov.

Peru pred týždňom zahájilo celoštátnu kampaň, aby bolo jazero zaradené medzi uchádzačov o titul „nový prírodný div" sveta. Konkurz organizuje nadácia New7wonders, ktorá v júli na základe hlasovania ľudí na celom svete vybrala tiež „nových sedem divov“ sveta, avšak stavebných.

Jazero Titicaca leží v nadmorskej výške 3 810 metrov. Na jeho vodách si Indiáni kmeňa Uru budujú ostrovy z trstiny, ktoré sú ich stálym domovom. Oni sami si uchovávajú zvyky a tradície svojich predkov.

Titicaca sa uchádza o titul spoločne s ďalšími prírodnými krásami Peru - napríklad k nim patrí rieka Amazonka, kaňon Colca alebo národný park Manu v oblasti Madre de Dios. Okrem nich to sú napríklad vodopády Iguaçú na hranici medzi Brazíliou a Argentínou, Veľký kaňon s riekou Colorado v Spojených štátoch či najvyššia hora sveta Mount Everest v Nepále.

Zápis kandidátskych divov končí 8. augusta budúceho roka, keď bude známych 21 finalistov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy