Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Nejedzte psie mäso počas olympiády, vyzýva svojich občanov vláda Južnej Kórei
Zdielať na

Nejedzte psie mäso počas olympiády, vyzýva svojich občanov vláda Južnej Kórei

Archívna reportáž

PCHJONGČCHANG / V Južnej Kórei je predaj a konzumácia psieho mäsa súčasťou stravovania. Oficiálne orgány nechcú, aby olympijskí turisti videli trhy, kde sa takéto mäso predáva.

Pred zimnými olympijskými hrami, ktoré v piatok začínajú v Pchojngčchangu, úradníci vydali pokyny. Vyzývajú občanov, aby počas olympijských hier nepožívali niektoré zvieratá, a to konkrétne psy.
Organizátori Juhokórejskej olympiády nechcú, aby sa videlo, že psy sa zabíjajú a predávajú len 100 km od miesta, kde začínajú olympijske hry.

Psy a dokonca aj šteňatá sa predávajú ako potraviny na Moranskom trhu. Je to najväčší trh s voľne žijúcimi psami v krajine. Až 80 000 psov sa každoročne predáva a zabíja na trhu, aby sa stali polievkou, o ktorej tradícia tvrdí, že zvyšuje sexuálny apetít. 

Obchod je právne sivá oblasť, oficiálne neuznávaná, ale tolerovaná kvôli obrovskému verejnému dopytu. Štatistiky uvádzajú. že jeden z troch Kórejčanov konzumoval aspoň raz v živote psie mäso, ale iba jeden z 20 je bežný stravník.

Oficiálne stanovisko úradov tvrdilo, že trh bude uzavretý v máji 2017. "Začneme s odstránením zariadení na zabíjanie a odstránením klietok na trhu. V konečnom dôsledku zastavíme obchod s psím mäsom," uviedol v stanovisku Kang Won-gu, predstaviteľ mesta Seongnam. Avšak k tomuto kroku pravdepodobne nedošlo, keďže predaj naďalej pokračuje.

Hladí a smädní psi trávia posledné hodiny len pár metrov od reštaurácií, ktoré profitujú z ich zabíjania. Tieto reštaurácie ponúkajú vo svojich menu Bosintang, polievku bohatú na psie mäso, ktorej cena sa pohybuje okolo 6 eur. "Je to ako robiť akúkoľvek mäsovú polievku," povedala asi 50 - ročná žena, ktorá nakupovala na trhu pre DailyMail.com"Nemôžem vám povedať, ako zabiť zviera, pretože to nie je naozaj dovolené, je to skôr tolerované. Ale akonáhle máte mäso, ktoré si uvaríte so zeleninou a korením na vývar, je to veľmi populárne," dodala žena.

Telá veľkých dospelých psov sa predávajú až do výšky 200 000 juhokórejských wonov, čo predstavuje približne 150 eur za kilogram.

Na rozdiel od tvrdenia, že trh je uzavretý,realita ukazuje, že bol jednoducho odstránený z očí verejnosti. Okrem iného pribudli nápisy "nefotografovať". Označenia na kovových dverách hrozí trestným stíhaním previnilcov za fotografovanie vo vnútri nehnuteľnosti trhu. 

Okrem predaja psieho mäsa, sa niektoré stánky na trhu chvália aj predajom mačiek, hneď vedľa hydiny, bravčového mäsa a mäsa z kôz.

Reakcie mäsiarov na trhu na otázku ohľadom predaja psov, sú mnohokrát agresívne: "Choďte preč, nemôžete tu byť."  Ďalší mäsiar pridal: "Žiadne obrázky, žiadne fotografie!"

Na druhej strane trhu sa dvojmesačným šteniatkam žije trochu lepšie. Odobratý od svojich matiek, tieto malé klbká kožušiny, sa predávajú len za približne 7 eur z kovových prepraviek a lepenkových škatúľ. Primárne sú určené na predaj ako domáce zvieratá. Avšak obchodníci otvorene prehlasujú, že šteniatka môžu byť tiež zjedené. Jeden z obchodníkov to potvrdil: "Psy sú na predaj ako domáce zvieratá alebo do kuchyne, záleží iba na zákazníkovi. Po kúpe psa s ním môže robiť to, čo sa mu páči."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy