Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bývalá teroristka varuje pred nebezpečenstvom na olympiáde
Zdielať na

Bývalá teroristka varuje pred nebezpečenstvom na olympiáde

SOUL / Bývalá severokórejská teroristka varuje pred možným nebezpečenstvom na blížiacej sa olympiáde. Obáva sa, že aj teraz môže Severná Kórea vyslať agentov, ktorí napáchajú veľké škody. Ona spolu s komplicom vyhodila pred olympiádou v Soule do vzduchu lietadlo s viac ako stovkou pasažierov.

Kim Hyon Hui  vôbec nepôsobí ako nebezpečná teroristka. Matka dvoch detí má ale na svedomí desiatky ľudských životov. “Vybrali si ma spomedzi mnohých, vtedy som cítila hrdosť," povedala bývalá agentka Kim Hyon Hui. 

Ako 18-ročnú študentku ju strana najala ako špiónku. Trénovala sedem rokov, potom prišla jej životná úloha. “Mali sme zablokovať letnú olympiádu v Soule v roku 1988 a to tak, že odpálime juhokórejské lietadlo," uviedla Kim Hyon Hui. Celú akciu údajne naplánoval budúci vodca Kim Čong Il. Chcel naštrbiť dôveru Soulu ako usporiadateľa olympiády. Mladá agentka s kolegom umiestnili bombu v lietadle kórejských aeroliniek v irackom Bagdade. “Nálož sme ukryli do rádia. Mala podobu obyčajných bateriek,” povedala Kim.

Ona s komplicom vystúpili počas medzipristátia v Abu Dhabí. Lietadlo vyletelo do vzduchu nad Andamanským morom pri Thajskom pobreží. Všetkých 115 ľudí na palube zahynulo. "Robila som to pre zjednotenie našich dvoch krajín," povedala.

Kim nakoniec spolu s komplicom zadržali v Brahrajne s falošnými dokladmi. Obaja boli pripravení, chceli sa otráviť kyanidom ukrytým vo filtre cigarety. Jej kolegovi sa to podarilo, Kim lekári zachránili. V Južnej Kórei dostala trest smrti. Vtedajší prezident ju ale omilostil, pretože ju považoval za obeť režimu. Tvrdí, že už je iná. Severokórejský režim je podľa nej stále rovnaký. Preto nabáda k veľkej opatrnosti počas olympiády v Pchjongčangu. "Oni sa nezmenili, využijú Južnú Kóreu na vlastné ciele. Nedajte sa oklamať," varuje Kim. Usporiadatelia ale veria, že riziko akéhokoľvek útoku znižuje fakt, že obe delegácie Severnej a Južnej Kórey budú na úvodnom ceremoniáli kráčať pod spoločnou vlajkou. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy