Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Začal sa proces s teroristom Abdeslamom, hrozí mu 40 rokov vo väzení
Zdielať na

Začal sa proces s teroristom Abdeslamom, hrozí mu 40 rokov vo väzení

BRUSEL / Za prísnych bezpečnostných opatrení sa začal v pondelok v Bruseli proces so Salahom Abdeslamom, jediným preživším podozrivým z teroristických útokov z novembra 2015 v Paríži. V belgickej metropole čelí obžalobe zo streľby na policajtov pri zatýkaní v marci 2016. Hrozí mu 40 rokov väzenia.

"Ste Salah Abdeslam, narodený v Bruseli 15. septembra 1989?" pýtala sa sudkyňa Marie-France Keutgen. "Nechcem odpovedať na otázky," odpovedal obžalovaný, ktorý odmietol povstať. "Obvinili ma, a tak tu som a zachovávam mlčanie, čo je moje právo. Moje mlčanie zo mňa nerobí ani zločinca, ani vinníka. Bránim sa mlčky, pretože by som chcel, aby sme sa spoľahli na vedecké a hmatateľné dôkazy, a nie na zdanie či na to, čo si myslí verejná mienka," prehlásil Abdeslam v odpovedi na naliehanie sudkyne. Zdôraznil, že s moslimami sa zachádza najhoršie a sú súdení najhorším spôsobom, bez prezumpcie neviny, avšak nebojí sa, pretože verí v Alláha - a k tomu už nemá čo ďalej dodať.

Abdeslama nad ránom previezla elitná jednotka z väzenia Fleury-Mérogis v parížskej oblasti do justičného paláca v Bruseli, kam dorazil o štyri hodiny neskôr, uviedla agentúra AFP. Bruselský súd je považovaný len za predohru súdneho procesu, ktorý obžalovaného čaká vo Francúzsku za parížske atentáty. Sprevádzalo ho aj veľké očakávanie, či niekdajší páchateľ drobných deliktov, ktorý sa nakoniec stal "verejným nepriateľom číslo 1", na súde preruší svoje mlčanie, aké zachovával pri výsluchoch.

Proces, ktorý má trvať od pondelka do piatku s výnimkou voľnej stredy, sprevádzajú výnimočné bezpečnostné opatrenia. Nad impozantnou budovou z 19. storočia, kde sa súd odohráva, prelietava vrtuľník, prístupy strážia obrnené vozy a ozbrojenci.

​Razia na Abdeslama

Dvadsaťosemročný Francúz marockého pôvodu sa podľa vyšetrovateľov podieľal na teroristických útokoch v Paríži 13. novembra 2015, pri ktorých zahynulo 130 ľudí. Na rozdiel od svojho brata aj ďalších členov teroristickej bunky pri atentáte nebol zabitý ani nespáchal samovraždu, ale odišiel z Paríža do Bruselu. Niekoľko mesiacov sa potom úspešne skrýval.

Belgickí policajti ho nakoniec našli v jednom z domov v bruselskej časti Forest. Pri razii 15. marca 2016 Abdeslam a ďalší islamista Sofiane Ayari troch policajtov postrelili a unikli. Tretí radikál Mohamed Belkaid, ktorý sa s nimi skrýval, pri incidente zomrel.

Abdeslama se nakoniec podarilo o pár dní neskôr zadržať v bruselskej štvrti Molenbeek. Štyri dni po jeho zatknutí zaútočili teroristi na letisko a v metre v Bruseli. Atentát si vyžiadal 32 mŕtvych.

Abdeslam na Slovensku?  Mal prísť za svojím príbuzným:

Najčítanejšie správy