Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Opustite mentalitu studenej vojny, vyzýva Čína Američanov
Zdielať na

Opustite mentalitu studenej vojny, vyzýva Čína Američanov

Archívna reportáž

MOSKVA/PEKING / Nová jadrová doktrína, ktorú zverejnilo americké ministerstvo obrany vyvolala negatívne reakcie zo strany Ruska a Číny. Podľa predsedu ruského výboru pre obranu Vladimira Šamanova doktrína ohrozí globálnu bezpečnosť.

Podľa Šamanova sa Američania snažia obnoviť svoj status jediného mocenského vodcu vo svete, a to pomocou ďalšieho kola zbrojenia. "Tendencia bude zjavne smerovať k zvyšovaniu nebezpečenstva v globálnom meradle," uviedol Šamanov s tým, že sa tak americký prezident Donald Trump snaží výrazne pritvrdiť voči Rusku, ktoré podľa doktríny neznižuje množstvo svojho jadrového arzenálu. 

"Môžeme predpokladať, že zo strany Spojených štátov budú snahy odstúpiť od rôznych dohôd, ktoré boli garantom počas posledných rokov. Pravdepodobne je tiež možné očakávať kroky vo vesmíre a ďalšie veci," uviedol Šamanov. Ako uvádza portál Novinky.cz odvolávajúco sa na agentúru AP je cieľom USA odradiť Rusov od toho, aby hrozili obmedzeným jadrovým útokom v Európe. 

Rusko má svoju stratégiu

"Ako je potrebné reagovať, to už povedal náš prezident Vladimir Putin. Máme svoju stratégiu: rozumnú a uváženú. Pre nás je hlavné neopakovať chyby Gorbačovho obdobia, nenechať sa zatiahnuť do zbrojných pretekov, ale zaoberať sa realizáciou vlastného vývoja a uvážlivo, zároveň efektívne hodnotiť, čo sa deje," doplnil Šamanov. 

Čína vyzýva USA na opustenie mentality Studenej vojny

Negatívne stanovisko k jadrovej doktríne USA zverejnil aj Peking. Čínske ministerstvo obrany sa pozastavilo najmä nad tým, že je Čína v 74 stranovom dokumente označená za jadrového protivníka. Číňania tiež vyzvali USA, aby znížili americký jadrový arzenál, ktorý je oveľa väčší ako čínsky. Ministerstvo obrany v Pekingu vydalo prehlásenie, v ktorom uvádza, že čínsky jadrový arzenál je na minimálnej úrovni potrebnej na zaistenie bezpečnosti.

V stanovisku tiež pripomínajú, že sa Čína ako prvá krajina zaviazala k tomu, že za žiadnych okolností svoje nukleárne zbrane nepoužije. "Dúfame, že USA opustia mentalitu studenej vojny a seriózne prevezmú svoju zvláštnu a prioritnú zodpovednosť za jadrové zbrojenie," uviedol hovorca čínskeho ministerstva obrany Žen Kuo-čchiang.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy