Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zdrastvujte, odkiaľ máte peniaze? Briti sa začnú pýtať bohatých Rusov
Zdielať na

Zdrastvujte, odkiaľ máte peniaze? Briti sa začnú pýtať bohatých Rusov

Archívna reportáž

LONDÝN / Britská vláda sa rozhodla zakročiť proti bohatým Rusom žijúcim v krajine, ktorí podľa nich v Spojenom kráľovstve ročne prepierajú miliardy libier z pochybných zdrojov.

Britský minister pre bezpečnosť vyhlásil, že ruskí oligarchovia podozriví z korupcie budú prinútení vysvetliť svoj luxusný životný štýl v Spojenom kráľovstve. Ben Wallace to vyhlásil v rámci oznámenia balíčka opatrení proti organizovanému zločinu. Úrady budú mať právo zhabať aj hnuteľný majetok v hodnote od 50.000 libier. Minister pre portál BBC dodal, že bohatí zahraniční zločinci pocítia "plnú silu vládnej moci."

Vláda odhaduje, že v Spojenom kráľovstve sa každý rok preperie až 90 miliárd libier z nelegálnych príjmov. 31. januára vstúpil do platnosti zákon o nevysvetlenom bohatstve, ktorý má prinútiť bohatých ľudí podozrivých z korupcie, aby vysvetlili pôvod svojho majetku a umožňuje zhabať hnuteľný a nehnuteľný majetok až do zákonného zdokladovania jeho pôvodu.

Minister dodal: "Ideme po vás a po vašom majetku a sťažíme vám život." Vláda už identifikovala desiatky možných cieľov pre nový zákon. Predloženie falošných dokladov a dokumentov sa bude považovať za trestný čin a informácie získané pri výkone tohto zákona sa budú môcť použiť v nasledujúcich občianskych či trestných súdnych konaniach.

Pranie nelegálnych peňazí a korupcia je problémom vo väčšine krajín:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy