Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nový test odhalí, či o 20 rokov dostanete Alzheimerovu chorobu
Zdielať na

Nový test odhalí, či o 20 rokov dostanete Alzheimerovu chorobu

Archívna reportáž

KYOTO, JAPONSKO / Alzheimerova choroba sa doteraz dala spoľahlivo diagnostikovať až potom, ako u pacienta prepukla. Japonskí vedecký tím teraz vytvoril krvný test, ktorý dokáže túto chorobu odhaliť už 20 až 30 rokov predtým, ako sa naplno prejaví.

Nový test vytvoril japonský vedecký tím, ktorého súčasťou je aj nositeľ Nobelovej ceny za chémiu, Koichi Tanaka. Ten opísal, na akom základe funguje nový krvný test: "Objavili sme metódu ktorá pomáha zistiť hromadenie beta amyloidu jednoduchým krvným testom." Doteraz sa Alzheimer zisťoval invazívnou metódou, z mozgovomiechovoej kvapaliny. Výsledky boli spoľahlivé iba v prípade, že choroba už pokročila. Zákrok bol ale finančne náročný a nie všetci pacienti si ho mohli dovoliť. Teraz bude na zistenie choroby stačiť vzorka krvi. Na výskume pracovali vedci viac ako 30 rokov.

Test vyhodnotí parametre v krvnej plazme, ktoré poukazujú na vznik spomínaného proteínu. Ten je jedným z prvých príznakov Alzheimerovej choroby. Na vývoji spolupracovali japonskí a austrálski vedci. Profesor Colin Masters hovorí: "Testovali sme 370 ľudí, výsledky boli presné na deväťdesiat percent." Hoci liek na Alzheimera ešte nevynašli, vďaka novej metóde bude diagnostika oveľa lacnejšia, jednoduchšia ako sú súčasné metódy.

Zástupcovia pacientskych organizácií pre ľudí trpiacich touto chorobou majú isté obavy, či zistenie, že človek v budúcnosti bude trpieť touto chorobou nevyvolá depresie. Zdôrazňujú preto, že okrem hľadania lieku na Alzheimerovu chorobu je potrebné zlepšovať aj postoj spoločnosti voči ľuďom s degeneratívnymi mozgovými ochoreniami.

Alzheimerovu chorobu dodnes lekári nedokážu liečiť, včasná diagnóza ale umožňuje nastaviť terapiu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy