Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najťažšie výberové konanie na Slovensku. Do elitnej policajnej jednotky sa dostane len málokto
Zdielať na

Najťažšie výberové konanie na Slovensku. Do elitnej policajnej jednotky sa dostane len málokto

BRATISLAVA / Viete kto musí zdolať najťažší pracovný pohovor na Slovensku? Sú to kandidáti, ktorí sa chcú dostať do Útvaru osobitného určenia, teda do takzvaného Lynx komanda. Policajti sa môžu prihlásiť iba raz ročne a čaká ich mimoriadne náročné výberové konanie.

Útvar osobitného určenia, elitná policajná jednotka alebo lynx komando. Takto sa označujú tí najlepší, ktorí sú vycvičení a pripravení zasahovať pri mimoriadnych udalostiach ako teroristický útok, alebo zákroky proti najnebezpečnejším zločincom. A teraz hľadajú svojich nových kolegov.

Nestačí len sila 

Na to, aby sa uchádzač stal súčasťou elitnej jednotky, nestačí mu len jeho fyzická zdatnosť. Väčší dôraz sa v posledných rokoch kladie na jeho psychologický profil. "V rámci tej psychologickej previerky ho preverujeme v rôznych oblastiach, zaujímajú nás najmä také veci ako vnímanie, pamäť, pozornosť, najmä krátkodobá pamäť, takisto sa zameriavame na jeho logické myslenie, či je schopný vysporiadať sa so záťažovými situáciami," vraví veliteľ elitného útvaru Lynx Comando, Štefan Hamran. 

Pekelný týždeň

Po týchto náročných psychologických previerkach ide uchádzač ďalej a čaká ho takzvaný pekelný týždeň, ktorý je z celého výberového konania najnáročnejší a z viac ako štyridsiatich adeptov sa do jednotky dostanú len dvaja prípadne traja. Tam už musia siahnuť na dno svojich psychických a fyzických síl. "Je im do určitej miery odopretý spánok, strava, pitný režim, a tak ďalej, takže naozaj musia siahnuť na dno svojich síl," uznáva Hamran. 

Pekelný týždeň preto ukáže, kto z adeptov bol najodolnejší a je na túto prácu vhodný. Neraz sa totiž prihlásia aj kandidáti, ktorí precenia svoje schopnosti.

Predpoklady

Najčastejšie sa do Útvaru osobitného určenia, teda do Lynx komanda dostanú mladí muži od 20 do 30 rokov no a od ich fyzickej zdatnosti potom závisí, ako dlho v komande zotrvajú. "Veľa sa venujeme aj regenerácii takže tak sa to dá natiahnuť. Mali sme tu aj príslušníka bojovej jednotky, ktorý mal napríklad 50 rokov a zvládal nám fyzické testy na Áčko," vysvetľuje veliteľ útvaru. 

Na plnenie najzložitejších úloh sa členovia elitnej jednotky nepripravujú len v telocvični, ale neraz musia zasadnúť aj do triedy. Cibriť si totiž musia aj cudzí jazyk, keďže jednotka pôsobí aj v zahraničí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy