Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
V Londýne pochovali posledného slovenského príslušníka Royal Air Force
Zdielať na

V Londýne pochovali posledného slovenského príslušníka Royal Air Force

LONDÝN / Na najväčšom cintoríne v Spojenom kráľovstve, vojenskom cintoríne Brookwood, v piatok s vojenskými poctami a za prítomnosti slovenského ministra obrany a špičiek českého a britského letectva, pochovali posledného slovenského letca, príslušníka Royal air force z čias druhej svetovej vojny.

Generálmajor vo výslužbe Ivan Otto Schwarz sa dožil 94 rokov. Ako strelec československej letky v rámci RAF uskutočnil mnoho úspešných náletov na nacistické ponorky a zásobovacie lode pri pobreží Británie. Okrem vysokých šarží z armád troch krajín sa s ním prišiel rozlúčiť aj jeho kolega z československých bombardovacích perutí Royal Air Force, Emil Boček, ktorý povedal: "My, bývalí tvoji spolubojovníici, letci RAF, sme sa s Tebou Ivane Schwarzi prišli rozlúčiť na tvojom poslednom lete, z ktorého niet návratu. Česť tvojej pamiatke."

Pán Schwarz sa ocitol v Anglicku ešte pred vypuknutím vojny. Po Hitlerovom útoku na Poľsko mladý židovský chlapec ani na okamžik nezaváhal a vstúpil do armády. Ivan Otto Schwarz pred britskym naborovym dostojnikom zamlcal, ze mal este len 16 rokov. Minister obrany Peter Gajdoš ho považuje za príklad hodný nasledovania nielen pre slovenských profesionálnych vojakov: "Oklamal administratívu, pretože ako 16 ročný v armáde bojovať nemohol."

Riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič o generálovi Schwarzovi hovorí: "Od roku 1942 bol aktívny strelec v bombardovacej peruti, bol palubný strelec, jeho osádka v roku 1943 potopila nemeckú loď Alsterufer." Tá viezla celoročnú zásobu wolfrámu, strategickej suroviny pre nemecký zbrojný priemysel.

"Generál Schwarz dostal mnoho ocenení ešte počas II svetovej vojny, československý vojenský kríž za chrabrosť pred nepriateľom, po vojne a po roku 1990 vysoké štátne ocenenia, Biely dvojkríž v roku 2005, bol dvakrát povýšený, rehabilitovaný a nikdy na svoju vlasť nezabudol," dodáva Čaplovič. Do poslednej chvíle čulý starý pán žartoval, že má toľko vyznamenaní, že sa kvôli nim Hermann Goring v hrobe obracia.

Pozrite si fotografie z obradu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy