Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rasové útoky proti Slovákom v Británii
Zdielať na
Zahraničie

Rasové útoky proti Slovákom v Británii

Zdroj: Lewis Chaplin/ilustračné

10 / ročný chlapec, ktorý obvinil ženu zo Slovenska, že ho napadla železnou tyčou, bude možno obvinený z rasizmu.

10-ročný chlapec, ktorý obvinil ženu zo Slovenska, že ho napadla železnou tyčou, bude možno obvinený z rasizmu.

Jake Stedman sa priznal, že žena ho udrela po tom, čo on do nej hodil bobule a zakričal na ňu, aby „sa vrátila, odkiaľ prišla." Výsledkom je, že hoci mal chlapec drobné modriny pod oboma očami, môže sa stať najmladším človekom vo Veľkej Británii, ktorý kedy bol obvinený za rasové urážky. Anonymný policajný zdroj pre britské noviny Daily Mail uviedol: "Je pravda, že sa objavilo obvinenie, že použil rasistický jazyk a to musíme vyšetriť.

35-ročná Slovenska, ktorá už je predbežne obvinená, bola zatiaľ zatknutá a uväznená. Jake je anglický belošský žiak Lutonskej základnej školy v Chathame v Kente. V škole už dlhší čas panuje napätá rasistická atmosféra v dôsledku prílivu slovenských detí, ale aj detí z iných krajín strednej a východnej Európy. Dokonca denne sa tam striedajú štyria policajti v stráži. Iba týždeň po útoku na Jakea tam uväznili dve domorodé tínedžerky za to, že kameňmi zaútočili na Slováka iba kúsok od školy. Miestni ľudia si myslia, že sa tak chceli pomstiť za chlapca.

Polícia tvrdí, že tam už zaznamenala 13 rasovo motivovaných incidentov za 6 mesiacov. 30-ročná Candice Smith napríklad oficiálne obvinila slovenské deti a ich rodičov za útoky na jej syna Williama. Ale 24-ročný Slovák David Feri kontruje, že anglickí rodičia vedú svoje deti k rasizmu. Jakea Stedmana našli v kaluži krvi po útoku 20-ročnej Slovenky, o ktorej sa miestni domnievajú, že má tiež deti na tamojšej škole. Chlapec tvrdí, že ho žena predtým naháňala a potom ho opakovane udrela po hlave a nechala ho aj s modrinami pod očami.

Jeho 29-ročná matka Amanda povedala, že ho našla „neďaleko domu ležať na zemi v kaluži krvi a plakať“. „Bol v šoku, veď je to len chlapec. Viem, že sa dokáže správať zle a ľahko sa nechá naviesť, ale to, čo sa mu stalo je odporné.

Teraz polícia stráži poriadok pred školou aj počas noci, aby zabránila šíreniu rasového napätia. Niektorí rodičia nahnevane slovne zaútočili aj na policajtov. Mnohí si myslia, že zvyšujúci sa počet slovenských rodín v meste vedie k treniciam  s anglickými rodičmi. Približne tretina zo 400 žiakov školy pochádza zo Slovenska. Podľa jedného z anglických rodičov sa deti vždy delia na slovenské a domáce a takto napríklad stoja aj pred školou, keď čakajú na rodičov.

Carla Spanton, matka troch detí, tvrdí, že kvôli prílivu Slovákov viacerí domáci rodičia už odhlásili svoje deti zo školy. „Naše deti sú denne ohrozované, ale nikto s tým nič nerobí. Toto bola kedysi taká dobrá škola, ale viac už nie je. Narastá počet útokov slovenských gangov, ktoré útočia na miestne deti. Ten 10-ročný chlapec je len jedným z príkladov a o mnohých sa vôbec nehovorí, neboli nahlásené.

„Ten chlapec je len jeden príklad, ale existujú ďalšie prípady, a mnohé z nich nikto nenahlási,"  tvrdí polícia. Komisár Peter Wedlake z polície v Medway povedal, že policajti budú naďalej sledovať okolie školy. Dodal, že polícia nebude tolerovať rasovo motivované útoky, nech je útočníkom ktokoľvek.

Miestne školy sú väčšinou tiché a pokojné miesta, kde sa učia spolunažívať a vychádzať spolu deti z rôznych prostredí. Incident sa stal len týždeň po tom, čo polícia uznala, že príliv emigrantov do Británie stojí nemalé finančné prostriedky. Komisárka Julie Spence potvrdila, že ľudia z východnej Európy, ktorí často nehovoria dobre po anglicky zvyšujú náklady na tlmočnícke služby.

Zdielať na

Najčítanejšie správy