Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kríza v Barme pokračuje
Zdielať na

Kríza v Barme pokračuje

Zdroj: Dan/Ilustračné

Ibrahim Gambari, zvláštny vyslanec OSN, sa už podľa diplomatických zdrojov stretol aj s barmskými generálmi, aj s väznenou Su Ťij. Zatýkanie demonštrantov naďalej pokračuje.

Zvláštny vyslanec OSN Ibrahim Gambari sa podľa diplomatických zdrojov stretol v novom hlavnom meste Barmy Neipyijto s barmskými generálmi. Snažil sa ich odradiť od ďalšieho krviprelievania. V Rangúne sa potom stretol s vodkyňou opozície a nositeľkou Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij, stále držanú v domácom väzení.

Nič bližšie sa o týchto stretnutiach zatiaľ nevie a oficiálne neboli ani potvrdené. Predpokladá sa však, že schôdzka so Su Ťij by nebola možná bez osobného súhlasu vodcu junty, generála Thana Šweia.

Barmská junta povolala do Rangúnu a ďalších najväčších miest nové posily - tisícky vojakov a policajtov, prizvaných na odradenie obyvateľov od pokračovania v protivládnych protestoch. Podľa odhadov je príslušníkov poriadkových síl v Rangúne už najmenej 20 000, pokračuje tiež zatýkanie demonštrantov. Štátne médiá ohlásili znovunastolenie poriadku "po opatrnom, najmenšom možnom použití sily".

K pokojnému vyriešeniu krízy vyzvali juntu už aj Japonsko a Čína, najväčší doterajší spojenci Barmy. Avšak medzinárodný tlak mal v minulosti na vojenský režim minimálny dopad. "Nemyslím si, že by tomu malo byť teraz inak. Vyriešime si to sami," povedal agentúre AP jeden z občanov Barmy, ktorý si ale v obave z prípadného postihu prial zachovať anonymitu.

Najčítanejšie správy