Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V českej Snemovni opäť povolili predávať alkohol, poslanci sú ale v podmienke
Zdielať na

V českej Snemovni opäť povolili predávať alkohol, poslanci sú ale v podmienke

Archívna reportáž

PRAHA / Počas rokovaní v Poslaneckej snemovni Parlamentu Českej republiky sa opäť môže podávať alkohol. Zákaz, ktorý zaviedli pred približne štyrmi rokmi, zrušil predseda Radek Vondráček (ANO). Ako sám povedal, neznamená to, že v budúcnosti zákaz neobnoví.

Vondráček pripomenul, že je nové volebné obdobie a v Snemovni je viac ako 120 nových poslancov. "Dúfam, že niektoré alkoholické excesy sú už minulosťou. Navyše, samotný zákaz konzumáciu neobmedzil, ako sme boli niekoľkokrát tiež svedkami," povedal. Vondráček svoje rozhodnutie zdôvodnil aj spoločenskými akciami, ktoré sa konajú v dolnej komore. "Ja ako predseda Snemovne som musel vždy povoliť výnimku, aby si napríklad výbor na nejakom slávnostnom zasadnutí mohol dať prípitok. Do Snemovne tiež prichádza množstvo hostí, na ktorých sa zákaz vzťahoval tiež," uviedol. 

Vondráček dúfa, že poslanci sú dospelí a vedia, že sa v práci alkohol nepije. "Akonáhle pri vedení schôdze zistím, že je niekto pod vplyvom alkoholu a potvrdí sa, že konzumoval v reštaurácii, zákaz znova okamžite zavediem. Povedze teda, že všetci sú v podmienke," dodal.

Zákaz platil štyri roky

Zákaz zaviedol v minulom volebnom období Vondráčkov predchodca Jan Hamáček (ČSSD). Platil od 7. marca 2014. O reštrikciu predaja alkoholu v priestoroch Snemovne sa vtedy usilovala najmä podpredsedníčka dolnej komory Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutia ANO. Vondráček ju neskôr v tejto funkcii nahradil po tom, čo sa stala predsedníčkou stredočeského kraja. Hamáček vtedy rozhodol, že počas rokovacích dní je vo všetkých gastronomických a klubových zariadeniach dolnej komory zakázané podávať alkoholické nápoje od začiatku otváracej doby až do skončenia rokovacieho dňa. Pri ostatných akciách bolo povolené podávať alkohol len so súhlasom predsedu Snemovne alebo kancelára. Zákaz prispel k zníženiu tržieb v tamojších reštauráciách.

Poslanci tvrdia, že opilstvo je zriedkavé

Poslanci, ktorí sú v Snemovni viac volebných období, tvrdia, že prípady opitých poslancov sú ojedinelé. K najznámejším patrí ten z roku 2003, kedy vtedajší poslanec ODS Petr Kott nemohol pre údajnú opitosť hlasovať. Vtedajší šéf Snemovne Lubomír Zaorálek, potom zakázal predaj alkoholu v bufete blízko rokovacej sály. 

Údajné opilstvo sa v minulosti stalo predmetom súboja medzi bývalým poslancom ČSSD Davidom Rathom a terajším predsedom poslancov TOP 09 Miroslavom Kalouskom. Raz Rath na Kalouska povedal, že chodí "čerpať ďalšiu inšpiráciu pravdepodobne do niektorého z miestnych výčapov", inokedy zas o ňom vyhlásil, že "pravdepodobne nie je úplne v triezvom stave""Som ochotný pripustiť, v rámci pokory parlamentnej diskusie, že ja sa občas opijem a vy sa správate ako debil. Rozdiel medzi nami je v tom, že ja som schopný sa z toho do druhého dňa vyspať," reagoval vtedy Kalousek. Pri druhom útoku poslal Ratha pred mandátový a imunitný výbor, ktorý mu udelil pokutu. 

Pre alkohol sa vedia ľudia aj pobiť, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy