Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Veteráni, rozvojová pomoc a sex. Vláda má za sebou pestrý deň
Zdielať na

Veteráni, rozvojová pomoc a sex. Vláda má za sebou pestrý deň

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda v stredu okrem iného schválila štátnu pomoc pre piatich investorov za viac než 10 miliónov eur. Takmer všetky stimuly majú byť vo forme úľav na dani z príjmov. Tieto firmy by mali do roku 2022 vytvoriť na západnom Slovensku vyše 1100 nových pracovných miest.

Návrh na štátnu pomoc predložilo ministerstvo hospodárstva, podľa ktorého by dotyčné firmy mali spoločne investovať takmer 66 miliónov eur. Opozičná predsedníčka parlamentného hospodárskeho výboru Jana Kiššová nerozumie, prečo vláda dala 10 miliónové stimuly na západné Slovensko. Tam je totiž najnižšia nezamestnanosť a už teraz v niektorých profesiách nemá kto robiť.                                                                                        

Sexuálne vykorisťovanie

Na zasadnutí sa vláda zaviazala k vynakladaniu úsilia na predchádzanie sexuálnemu vykorisťovaniu a zneužívaniu (SEA) a podpore a pomoci obetiam. Vyplýva to z dokumentu Ujednanie generálneho tajomníka OSN a vlády SR: Záväzok k odstráneniu sexuálneho vykorisťovania a zneužívania. V súčasnosti pôsobí celosvetovo 15 mierových operácií, v ktorých je nasadených viac ako 110-tisíc príslušníkov z vyše 120 členských krajín OSN vrátane Slovenska.

Pomoc iným krajinám

Na oficiálnu bilaterálnu rozvojovú pomoc dá Slovensko tento rok 15 miliónov eur, v stredu tak schválila vláda. Ide o krajiny západného Balkánu a Východného partnerstva EÚ. Na samotnú rozvojovú pomoc prispeje sumou desať miliónov eur šestica rezortov, pričom najvyššiu čiastku, 7,2 milióna eur, vyčlení zo svojho rozpočtu ministerstvo zahraničia.

Obrana štátu a veteráni

Vláda odsúhlasila návrh z rezortu obrany na medzirezortný program o zabezpečení obrany Slovenskej republiky na najbližších päť rokov. Cieľom materiálu je koordinácia úloh jednotlivých ministerstiev a ostatných orgánov štátnej moci pri plnení obranného plánu. Rovnako schválil materiál, ktorý pomôže vojnovým veteránom. Účelom schváleného návrhu, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o vojnových veteránoch a ich sociálnom zabezpečení, je vytvorenie legislatívnych podmienok súvisiacich s prijatím na pobyt v penzióne pre vojnových veteránov a jeho ukončením. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy