Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jihlavský festival dokumentov uvedie 170 filmov
Zdielať na

Jihlavský festival dokumentov uvedie 170 filmov

Zdroj: Aaron/ilustračné

Celkom 170 titulov uvedie od 23. do 28. októbra 11. ročník medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov v Jihlave.

Celkom 170 titulov uvedie od 23. do 28. októbra 11. ročník medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov v Jihlave. Hlavnú časť tradične tvoria súťažné sekcie.

Súťaž Česká radosť sa zameria na domácu dokumentaristickú scénu, Dobré dílo sleduje tendencie súčasnej svetovej dokumentaristiky. Sekcia Mezi moři sa prvýkrát zameria vedľa stredoeurópskej i na východoeurópsku tvorbu uplynulých dvoch rokov.

Organizátori vyberali z 1500 prihlásených filmov. "Filmy, ktoré sme zaradili do programu, budú veľmi politické - a to i tie české. Počas festivalu opäť podnikneme akúsi veľkú cestu okolo sveta, aj keď iba za šesť dní. Samotní filmári tam však strávili nie dni, ale mesiace či roky. Preto festivalové putovanie okolo zemegule nebude turistickým dobývaním známych miest, ale napínavým pátraním po súčasnom stave vecí a odpovediach na nové otázky," komentoval tohtoročný výber riaditeľ prehliadky Marek Hovorka.

Medzi domácimi súťažnými filmami sa objaví dokument Papírový atentát Radima Procházku, ktorý sa v ňom vracia k takzvanému Sarajevskému atentátu na Václava Klausa a k tomu, čo z neho po desiatich rokoch vzišlo. Miloslav Novák sa v dokumentárnej bájke Mír s tuleni pýta nielen na to, kam pri záplavách doplával tuleň Gaston z pražskej zoo.

Experimentom "pátrajúcom po hraniciach komunikovateľného" je Druhá liga Martina Ježka. Nový zostrih svojej Marcely potom predstaví Helena Třeštíková. Režisér Robert Sedláček predstaví film nazvaný Miloš Zeman - nekrológ premiéra v penzii. Je portrétom politika, ktorý pozdvihol českú sociálnu demokraciu, aby z nej vystúpil.

archív joj.sk

Súťažná sekcia Mezi moři uvedie 17 filmov z posledných dvoch rokov. Ľudí zaujmú šokujúce motivácie k natočeniu filmu (popis ľudského umierania, návrat údajne mŕtveho vojaka) i pozoruhodné inšpirácie (denníky dvanásťročného chlapca z maďarskej revolúcie, problémy s komármi a nedostavaná jadrová elektráreň, revolúcia v konfrontácii pohľadov oboch extrémnych pólov politického spektra). Výrazná je i skupina sociálne ladených filmov, ktoré v skratke či metafore zachytávajú život v rôznych krajinách súčasnej východnej Európy (Rumunsko, Gruzínsko, Bielorusko či Maďarsko).

Jihlavský festival bude sprevádzať sekcia určená filmovým profesionálom spojená s pracovným stretnutím východoeurópskych filmových centier. Budú diskutovať o podpore východoeurópskych dokumentov vo fáze ich vzniku, prehľadu zdrojov finančnej podpory pre pripravované filmy a zmapujú cesty, ktorými sa môžu vydať pred a po dokončení.

"Dramaturgické dielne a osobný kontakt 50 východoeurópskych dokumentaristov so zástupcami európskych televíznych staníc, filmových fondov, distribútorov a festivalových zástupcov ponúkne Europan Forum už siedmy raz," dodala zástupkyňa sekcie Hana Rezková.

Z českých autorov sa predstaví Lucia Králová a Jakub Hejna so spoločným projektom Grandpa´s Secrets - filmom o svetovo uznávanom scénografovi Jozefovi Svobodovi pohľadom jeho vnuka, ktorý je spoluautorom filmu. Situačný dokument Kicking Life o deťoch prekopávajúcich si cestu nairobským slumom predstaví dokumentaristka Erika Hníková.

Najčítanejšie správy