Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lístok do vesmíru si kúpil syn bývalého amerického astronauta
Zdielať na

Lístok do vesmíru si kúpil syn bývalého amerického astronauta

Zdroj: David Shapinsky/ilustračné

"Môj otec bol astronaut a ja som si ako dieťa myslel, že vesmír bude v budúcnosti dosažiteľný pre všetkých," povedal Richard Garriott. "Ale uvedomil som si, že podľa metód NASA je štatisticky nepravdepodobné, že by som sa tam dostal, a že keď budem chcieť letieť, musím si to zariadiť súkromne."

Syn bývalého amerického astronauta Owena Garriotta bude zrejme nasledovať svojho otca na ceste do vesmíru a už si kúpil letenku za 30 miliónov dolárov. Richard Garriott, excentrický multimilionár, ktorý už 28 rokov vyvíja úspešné počítačové hry, by mal podľa svojich webových stránok www.richardinspace.com odštartovať budúci rok v októbri a na medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) stráviť celý týždeň.

Bude to prvýkrát, kedy sa potomok amerického astronauta tiež pozrie do vesmíru. V Rusku už synovia nasledovali svojho otca na obežnú dráhu Zeme trikrát a ďalší sa pripravuje budúci rok na jar. Teraz sedemdesiatšesťročný Owen Garriott strávil v roku 1973 na prvej americkej vesmírnej stanici Skylab 59 dní a potom v roku 1983 bol členom posádky raketoplánu Columbia.

"Môj otec bol astronaut a ja som si ako dieťa myslel, že vesmír bude v budúcnosti dosažiteľný pre všetkých," povedal Richard Garriott. "Ale uvedomil som si, že podľa metód NASA je štatisticky nepravdepodobné, že by som sa tam dostal, a že keď budem chcieť letieť, musím si to zariadiť súkromne." Richard Garriott zbohatol ako designér a programátor počítačových hier a žije v excentrickom dome v texaskom Austine. Jeho futuristickému obydliu konštruovanému podľa jeho hier Ultima nechýba ani observatórium či hrobka. V októbri by sa mala objaviť jeho najnovjšia hra Tabula Rasa.

Agentúra Space Adventures uvádza, že Garriott, ktorý chce vykonávať na ISS vedecké experimenty, bude prvým "komerčne aktívnym" vesmírnym turistom. Napríklad biotechnologická spoločnosť, ktorej spoluzakladateľom je jeho otec, má záujem, aby uskutočnil vo vesmíre experimenty s proteínmi. "Vzhľadom k mojej profesii je len prirodzené, že Richard sa zaujíma o vesmír a jeho výskum. Som veľmi rád, že sa tam pozrie a že svoj let venuje výskumu," cituje agentúra Reuters slová Owena Garriotta.

Spoločnosť nešpecifikovala, akou loďou Garriott poletí do vesmíru. Všetky predošlé roky s vesmírnymi turistami, ktorých bolo päť, sa uskutočnili ruskými loďami Sojuz. Cestu im organizovala Space Adventures, ktorá sa špecializuje na kozmické lety bohatých klientov a spoločne s ruskou kozmickou agentúrou Roskosmos vysiela turistov na medzinárodnú vesmírnu stanicu. V priemere každý zaplatil 20 miliónov dolárov (480 miliónov slovenských korún). Na jar ale prezident agentúry povedal, že dolár zoslabol a cena bude najmenej 30 miliónov dolárov.

Rusko ale dalo najavo, že chce vyslať do vesmíru tiež svojho prvého turistu. Má nim byť štyridsaťročný podnikateľ a poslanec ruského parlamentu Vladimir Gruzděv. Ten by mal letieť na ISS koncom budúceho roku alebo budúci rok. Podľa neoficiálnych ruských zdrojov už podpísal zmluvu a úspešne absolvoval prvú sériu potrebných lekárskych prehliadok.

Najčítanejšie správy