Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čínski záchranári vzdali pátranie po 172 mŕtvych baníkoch
Zdielať na

Čínski záchranári vzdali pátranie po 172 mŕtvych baníkoch

Zdroj: Jenny Mealing, ilustračná

Pri nešťastí zahynulo 181 čínskych baníkov, ktorí uviazli v dvoch uhoľných baniach po tom, čo v polovici augusta veľká búrka náhle zvýšila hladinu rieky Wen.

Čínske úrady ukončili pátranie po telách takmer dvoch stoviek baníkov, ktorí prišli minulý mesiac o život v zaplavených uhoľných baniach na východe Číny. Oznámili to dnes pozostalí, ktorí si sťažujú na bezcitnosť úradov a baníckych spoločností.

Pozostalí boli podľa agentúry AP informovaní, že od jedného z najhorších baníckych nešťastí síce už uplynulo 40 dní, avšak voda v zaplavenej bani doposiaľ neopadla, a tak je naďalej nebezpečné do bane vstúpiť. "Nepovažujú záchranu baníkov za prioritu, na rozdiel od ziskov z ťažby. Akoby ľudský život nič neznamenal," posťažoval si agentúre AP brat jedného z mŕtvych baníkov.

Úrady, obávajúce sa protestov pozostalých, odmietli AP potvrdiť, či skutočne pátranie po obetiach ukončili. Už predtým totiž pozostalým prisľúbili odškodnenie, zodpovedajúce v prepočte viac než 980.000 Slovenských korún.

Pri nešťastí zahynulo 181 čínskych baníkov, ktorí uviazli v dvoch uhoľných baniach po tom, čo v polovici augusta veľká búrka náhle zvýšila hladinu rieky Wen. Voda prerazila jednu hrádzu a dostala sa do oboch baní pri meste Sin-tchaj v provincii Šan-tung. Mnohým baníkom sa podarilo pred vodným živlom z baní utiecť, ale v jednej bani zostalo pod zemou 172 z nich a v druhom 9.

Čínske uhoľné bane sú známe ako jedny z najnebezpečnejších na svete. Každoročne v nich príde o život odhadom až 10.000 ľudí; vlani to bolo podľa oficiálnych údajov 4700 mŕtvych. Za prvých sedem mesiacov tohto roka už bolo podľa agentúry Reuters v Číne zaznamenaných 1320 baníckych nešťastí, ktoré si vyžiadali okolo 2163 obetí na životoch. Na vine je obvykle zastarané vybavenie, zlé bezpečnostné systémy alebo chýbajúce kontroly. Uhlie však zaobstaráva dve tretiny energetických potrieb Číny.

Najčítanejšie správy