Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
USA úspešne zostrelili raketu v rámci skúšky obranného štítu
Zdielať na

USA úspešne zostrelili raketu v rámci skúšky obranného štítu

Zdroj: Steve Jurvetson/ilustračné

Kritici testovacej stratégie Agentúry pre raketovú obranu poukazujú na to, že ani úspešne zakončené pokusy o zostrelenie útočných rakiet nič nedokazujú, pretože sú starostlivo pripravené.

Spojené štáty v piatok vykonali úspešný test v rámci budovania protiraketového štítu. Ako informovala agentúra AP s odvolaním na Pentagon, strela zničila nad Tichým oceánom skúšobnú raketu dlhého doletu, keď zasiahla priamo jej hlavicu.

Obranná strela bola odpálená z leteckej základne vo Vandenbergu v Kalifornii 17 minút po tom, čo z ostrova Kodiak pri Aliaške odštartovala raketa určená k zostreleniu. Podľa hovorcu americkej Agentúry pre raketovú obranu Richarda Lehnera išlo o šiesty úspešný pokus z celkom desiatich testov vykonaných od roku 1999. Súčasný test, ktorého uskutočnenie stálo 85 miliónov dolárov, prichádza po neúspešnom májovom pokuse. Vtedy raketa, ktorá sa mala stať terčom protiraketovej obrany, zamierila nesprávnym smerom a skončila v Tichom oceáne.

Skúška protiraketového štítu vzbudzuje rastúcu pozornosť u spojencov USA i v súvislosti s plánovaným umiestnením základne s rovnakým obranným zameraním v ČR a Poľsku. Kritici testovacej stratégie Agentúry pre raketovú obranu poukazujú na to, že ani úspešne zakončené pokusy o zostrelenie útočných rakiet nič nedokazujú, pretože sú starostlivo pripravené. V skutočnosti by ale nepriateľ najskôr použil rôzne mätúce taktiky, čo by mohlo účinnosť americkej protiraketovej obrany výrazne znížiť.

"Znovu neboli použité žiadne protiopatrenia či pasce, takže ide o jeden z najjednoduchších testov, aké boli prevedené," povedal agentúre Reuters Philip Coyle, ktorý v období Clintonovej administratívy pôsobil ako vedúci oddelenia testovania zbraní v Pentagone.

Najčítanejšie správy