Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nosíte značkové oblečenie? Polícia v Holandsku preskúma, odkiaľ ho máte
Zdielať na

Nosíte značkové oblečenie? Polícia v Holandsku preskúma, odkiaľ ho máte

Archívna reportáž

ROTTERDAM / Holandská polícia sa rozhodla pre naozaj zvláštny spôsob boja proti vysokej kriminalite. Bude zisťovať, odkiaľ vzali mladí ľudia peniaze na kúpu značkového oblečenia.

Ak budú mať policajti podozrenie, budú zisťovať, či si mladí ľudia svoje drahé kusy odevov zaobstarali legálnou cestou alebo ako je možné, že si ich mohol dovoliť kúpiť. "Vieme, že majú oblečenie, ktoré je príliš drahé na to, aby si ho mohli dovoliť," povedal hovorca Rotterdamskej polície. "Budeme zisťovať, ako ho zohnali, kde ho kúpili, alebo kde naň vzali peniaze," dodáva. Ak dotyční nevysvetlia, ako oblečenie zohnali, polícia im môže oblečenie zabaviť. "Budeme ich vyzliekať na ulici," vyhlásil šéf tamojšej polície Frank Paauw. 

Dôvodom pre takýto kontroverzný krok je rozšírené obchodovanie s drogami. Rotterdamská polícia spustí program na skúšobnú, obmedzenú dobu, aby zistila, či bude efektívny. Robí tak v spolupráci so súdnym oddelením, ktoré pomôže určiť, čo môže byť legálne zhabané.

Podľa kritikov ale bude z právneho hľadiska ťažké niečo zabaviť. Upozornili tiež na to, že by tento krok mohol viesť k rasovému profilovaniu. "Polícia si nebude spájať belocha v drahej bunde s predajom drog," tvrdia odporcovia policajnej novinky. "Ale s menšinami to bude iný príbeh," dodávajú.

Medzi značky, na ktoré si bude dávať miestna polícia pozor, patria tie najobľúbenejšie, akými sú napríklad Gucci, Givenchy, či značka hodiniek Rolex. 

Na Slovensku, naopak, kriminalita klesá. Ktovie, či sa slovenskí policajti zameriavajú na značkové oblečenie podozrivých:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy