Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Medúza ohrozuje morský ekosystém
Zdielať na

Medúza ohrozuje morský ekosystém

Zdroj: Saveena/ilustračné

Približne 10-centimetrové živočíchy nie sú pre ľudí priamo nebezpečné, ale doteraz sa na severe Európy nevyskytovali. Takisto v auguste vystrašila Švédov správa o objavení veľkých divých japonských chobotníc.

Švédske moria ohrozuje americká medúza Mnemiopsis, ktorá môže zmeniť ich vnútorný ekosystém. Približne 10-centimetrové živočíchy nie sú pre ľudí priamo nebezpečné, ale doteraz sa na severe Európy nevyskytovali.

"Po prvýkrát ich videli asi pred rokom...Vieme, že prežili zimu a na konci júla ich tam bolo veľmi veľa," uviedla výskumníčka katedry podmorskej ekológie univerzity v Göteborgu - Lene Friis Moller. Mnemiopsis pochádza z vôd v okolí Spojených štátov amerických, ale v súčasnosti sa zdržiava na švédskom východnom i západnom pobreží. Už v minulosti tento druh spôsobil veľké škody v Čiernom mori, kde sa dostal na konci 80. rokov prostredníctvom lodí.

"Vidíme na Čiernom mori, že vedia mať silný vplyv na ekosystém. Hlavný problém je, že požierajú planktón, ktorý konzumujú aj veľké ryby... a tak môžu zmeniť celý potravinový reťazec," varovala Moller. Na sever Mnemiopsis pravdepodobne tiež priniesli lode.

Niekoľko druhov rýb už zo švédskych vôd zmizlo aj pre znečistenie a rybárčenie a rybári majú strach, že nový Mnemiopsis situáciu ešte zhorší. "Veľmi sa toho obávame. Iniciovali sme program s göteborskou univerzitou pre lepšie pochopenie existencie medúz," uviedol riaditeľ Švédskej rady lovcov rýb - Axel Wenblad.

Druh je veľmi odolný a má schopnosť rýchlo sa reprodukovať - je hermafrodický a môže sa sám oplodniť. "Ak zistíme, že je tam značné riziko, čo môžeme urobiť? Úprimne povedané, nezmôžeme veľa," priznal Wenblad. Švédsko má viac ako 2-tisíc profesionálnych rybárov, ktorí každý rok ulovia asi 330-tisíc rýb a morských kôrovcov, čo v priemysle znamená približne miliardu švédskych korún.

V auguste vystrašila Švédov aj správa o objavení veľkých divých japonských chobotníc. Nie je isté, či tam dokážu prežiť, ale ak prekonajú zimu, rovnako môžu narušiť rovnováhu ekosystému. Vedci neposkytli informácie, prečo sa tieto dva druhy objavili tak ďaleko na severe, ale dôvodom môžu byť aj klimatické zmeny.

"Zdá sa, že je to spojené so zmenami klímy, ku ktorým došlo za niekoľko posledných rokov," uviedla podmorská biologička Anna-Lisa Wrange. Klimatické zmeny môžu niesť zodpovednosť aj za záhadný vírus, ktorý zabil toto leto približne 250 tuleňov v dánskych a švédskych vodách.

Najčítanejšie správy